Festival besedništva osuđenih lica u Sremskoj Mitrovici 1Foto: mitrovica.info

U četvrtak, 19. oktobra, s početkom u 11 časova, u sremskomitrovačkom hotelu „Srem“, biće održan sedmi po redu Festival besedništva osuđenih lica „Audiatur et altera pars“ – „Neka se čuje i druga strana“ koji je u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i Ustanovom za negovanje kulture „Srem“ iz Sremske Mitrovice, organizovan na republičkom nivou, a u okviru Festivala besedništva „Sirmium lux verbi“ – „Sirmijum svetlost reči“.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, osuđenici će se takmičiti u dve kategorije, autorskoj besedi (besednik tumači poruku besede čiji je autor) i interpretaciji (besednik tumači poruku drugog autora).

Na sedmi Festival besedništva prijavilo se devet zatvorskih ustanova sa ukupno 17 takmičara.

Kao deo Festivala, u sredu, 18. oktobra, održaće se izložba slika likovne sekcije osuđenih lica štićenika Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, zatim turnir u šahu, kao i tribina na kojoj će govoriti zaposleni u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici.

Tema tribine je resocijalizacija osuđenih lica sa posebnim osvrtom na resocijalizaciju osuđenih lica pomoću pasa i konja.

Takođe je sve vreme za goste dostupna i stalna izložbena postavka „Zapečaćene sudbine“ u hotelu „Srem“ sa temom „Istorijska uloga mitrovačke kaznione i stradanje Srba tokom dva svetska rata“.

Predhodnih dana u okviru obeležavanja dana ustanove održane su kvalifikacije za Festival besedništva, a održana je i promocija knjige „Tragom mitrovačke kaznione“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari