Festival “Mirdita - Dobar dan” od 25. maja u Beogradu 1Foto: Promo

Izložbom “Sve naše suze” 25. maja u Beogradu biće otvoren Deveti festial “Mirdita – Dobar dan”, saopštili su organizatori ove manifestacije: Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanska inicijativa, Foruma ZFD i organizacija Integra sa Kosova.

Program ovogodišnjeg festivala do 28. Maja održaće se na nekoliko lokacija u Beogradu I, kako je saopteno, biće “spoj umetnosti, savremene kulturne scene i otvaranjavažnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo”.

-Ove godine festival se simbolično otvara glasovima žrtava donetim u umetničkoj formi, jer je danas važnije nego ikada da ih čujemo, kako bismo razumeli da je mir jedina sigurna opcija za sve. Razgovor o bolnim temama je nulta tačka odnosa Srbije i Kosova, prošlost je tu da iz nje učimo, kako bismo naučili da se mir gradi na empatiji i činjenicama. Građani Srbije i Kosova zaslužuju mir koji traje, koji ih motiviše da se međusobno upoznaju i saznaju više jedni o drugima, a ne ksenofobiju i međusobno nerazumevanje, kom danas svedočimo – izajvila je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava, prenosi FoNet.

Ona je za 26. maj najavila izvođenje predstave “Stifler” u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju, kao debatni programa festival, čije su teme odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini i kultura sećanja na žrtve Golog otoka.

Festival bi trebalo da zatvori prikazivanje filma “Košnica” Bljerte Bašoli u Jugoslovenskoj Kinotec. Ovaj film je ušao u uži izbor za nominaciju za Oskara, a na Sandens festival osvojio je tri nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari