Festival "Na sopstveni pogon" otvara nove prostore kulture 1Foto: Promo

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije organizuje po šesti put Festival Na sopstveni pogon. Festival će od 15. septembra do 7. novembra biti realizovan kako online, tako i uživo kroz javne programe i radionice.

Pod poznatim sloganom “Novi prostori kulture” ovogodišnje izdanje festivala kroz svoje programe angažuje autore i umetnike iz devet gradova u Srbiji (Subotice, Beograda, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina, Šapca, Smedereva, Bele Crkve i Požege).

Festival će otvoriti prvi, u seriji od tri podkasta pod nazivom “Opšta mobilizacija” koji realizuje organizacija Opservatorijum u saradnji sa organizacijama K.U.P.E.K. i Umetnobil.

U istoj nedelji Šabac će dobiti novi mural kroz projekat “Street art jam” koji će nastati nakon serije radionica, a biće realizovan u saradnji organizacije Elektrika i umetnicima Jovanom Špirom Obradovićem i Aleksandrom Bunčićem.

Krajem septembra, pod otvorenim nebom pozorište PATOS i Hleb Teatar izvešće predstavu kao finale projekta “Ob(j)asni ko si”, koja je takođe nastala kroz radioničarski proces tokom avgusta i septembra.

“Priprema, pozor, nadzor!” naziv je još jednog projekta koji će se dešavati u čak tri grada: Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, od kraja septembra sve do polovine oktobra Centar za pozorišna istraživanja ApsArt u saradnji sa umetničkim grupama We do things for the first time, KrŠ kolektiv i Nektan art, kao i svima koji se prijave izvodiće performanse ispred novoinstaliranih sigurnosnih kamera, propitujući njihovu pravu namenu.

U Zrenjaninu, CEKOM u saradnji sa UG “Novi Sad” radiće na kreiranju muzičkih spotova koji će biti dostupni publici na društvenim mrežama, a u okviru projekta “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu”.

U Subotici krajem oktobra publiku očekuje vikend prezentacija kratkih gifova i filmova koji će takođe biti rezultat radionica sa đacima Politehničke škole kroz projekat “GIFni me! / GIF Me!”, u saradnji organizacija Satibara i G.I.F.E.S.T.

Festival će zatvoriti saradnja organizacija Minipogon i kuda.org kroz projekat “Novi svet plastičnog otpada” u kom će publika Pančeva, u novembru moći da pristustvuje radionici i razgovoru u vezi problema i rešenja akumulacije plastičnog otpada.

Sedam projekata u dva meseca sa više od 10 programa po Srbiji, obeležiće ovo izdanje festivala. Pratite fesjbuk stranicu Asocijacije NKSS i za više informacija posetite sajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari