Festival "Na sopstveni pogon" u Novom Sadu 1Foto: Plakat

Posle programa u nekoliko gradova u Srbiji, festival „Na sopstveni pogon“ u organizaciji Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), stiže i u Novi Sad. U okviru ovog Festivala Novosadska publika ce biti u prilici da danas vidi izložbu „Unutrašnji dijalog“, čije je otvaranje zakazano za sutra u 19 sati u prostorijama Šok zadruge (Zmaj Jovina 22).

Osnovu projekta „Unutrašnji dijalog“ predstavlja aproprijacija slike Paje Jovanovica „Seoba Srba sa Kosova“. Unutrašnjim dijalogom, odnosno intervencijom više generacija umetnika razlicitih potpisa, estetika i poetika na tako nastaloj površini, slici, umetnici se upuštaju u dijalog koristeci vizuelnu komunikaciju kao osnovni nacin komunikacije. Incijalni razlog za produkciju rada je poziv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vucica na unutrašnji dijalog sa ciljem ukljucivanja najšire javnosti u prevazilaženje i nalaženje trajnog rešenja za pitanje statusa Kosova. Tema koju obraduje inicijalna, aproprisana slika je seoba, migracija, izbeglištvo koje je aktuelno ne samo u kontekstu Kosova, vec i kao svakodnevnica ogromnog broja izbeglica koji borave ili koriste Srbiju kao deo ture za migraciju ka zapadnoevropskim zemljama iz razlicitih, ratom zahvacenih zemalja poput Sirije.

Realizatori izložbe su Multimedijalni centar LED ART i Aktivisticko udruženje Kanta. Ulaz na izložbu je slobodan, a nakon otvaranja, moci ce da se vidi do 9. Oktobra, svakim danom od 12 do 18 sati, osim ponedeljkom i nedeljom. Festival „Na sopstveni pogon“ podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacije Heinrich Boll.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari