Festival “Novi tvrđava teatar” od 1. do 7. septembra u Čortanovcima 1Predstava Neprijatelj naroda, foto: Arhiva NTT

Festival „Novi Tvrđava Teatar“ objavio je repertoar ovogodišnjeg festivalskog izdanja koji se održava od 1. do 7. septembra pod sloganom “Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati” u Vili Stanković u Čortanovcima. Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Gigstixa.

 

Na otvorenoj sceni ispred Vile Stanković u Čortanovcima, od 1. do 7. septembra smenjivaće se, iz
večeri u veče, ansambli pozorišta iz regiona, kao i iz Novog Sada i Beograda.

Ovaj ambijentalni pozorišni festival počinje gostovanjem Makedonskog Narodnog pozorišta sa novom postavkom Ibzenovog komada Neprijatelj naroda, u režiji Nine Nikolić, sa Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi.

Drugog dana festivala, u takmičarskoj konkurenciji je nova premijera, koja je izvedena početkom avgusta u Tivtu, po delu poznatog italijankog pisca Lorenca Maronea Sitnice koje život znače, u režiji Andreja Nosova, rađena u koprodukcij Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art produkcije i Centra za kulturu Tivat,

Predstava po komadu makedonskog dramskog pisca Rusomira Bogdanovskog Čudo svetog Georgija biće izvedena 3. septembra. Režiju potpisuje Nikola Zavišić, a rađena je u koprodukciji tri pozorišta: iz Plevne (Bugarska), Arada (Rumunija) i Niša (Srbija).

Četvrtog septembra iz Sarajevskog Narodnog pozorišta, na Festival stiže moderna, furiozno zaoštrena predstava mladih glumaca pod naslovom Umjetnik u gladovanju prema motivima i fragmentima iz života, dela, pisama i dnevnika književnika Franca Kafke, u režiji Alena Šimića.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će prikazati predstavu Kafka mašina 5. septembra. Predstava je nastala po tekstu inspirisanom delima i životom Franca Kafrke, u režiji Veljka Mićunovića,

Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, van konkurencije, predstaviće se glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda, koji će izvesti adaptaciju komada „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, pod naslovom Ljubav i krivica, u režiji Vide Ognjenović.

Ovogodišnji repertoar obuhvata predstave rezličitih pozorišnih rukopisa u kojima se na visoko umetnički način smelo otvaraju neka pitanja i započinju rasprave o nama, našem vremenu i našoj nesnađenosti.

Predstave počinju u 20 časova. U slučaju kiše predstave se igraju u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház, Jovana Subotića 3–5, Novi Sad. Cena pojedinačne karte je 1000 dinara. Komplet karata za sve predstave je 4000 dinara.

Prevoz do Čortanovaca iz Beograda i Novog Sada

Prevoz do Čortanovaca je organizovan za sve predstave i ulazi u cenu ulaznice. Kod kupovine karte bitno je naglasiti da li je potreban prevoz.
Autobus iz Novog Sada polazi u 19 časova sa autobuske okretnice, kod Hotela Centar.
Autobus iz Beograda polazi u 18 časova i 30 minuta ispred Pete beogradske gimnazije.
Povratak je planiran pola sata nakon završetka predstave.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.