Festival stripa u Zrenjaninu 1Foto Kulturni centar /10. Festival stripa u Zrenjaninu

Jubilarnim deseti po redu Festival stripa “Stripolis” održava se u zrenjaninskom Kulturnom centru, gde je već prvog dana zabeležena velika posećenost zaljubljenika u strip.

Tokom ceremonije otvaranja festivala tradicionalno se odigrao kosplej na kojem su većinom učestvovala deca iz predškolskih ustanova, ali i ne samo deca, već i odrasli koji su kreativni i raspoloženi da se igaraju na taj način.

Pored njih izdavači iz cele zemlje predstavili su svoja najnovija strip izdanja a sve to prati izložba posvećena legendarnom Yu-strip magazinu.

Festival stripa održava se od 19. do 21. septembra. Tokom današnjeg dana, 20. septembra, održaće se radionica animiranog filma na kojoj će polaznici naučiti prve korake stop-moušn filma. Radionicu će voditi Teodor Ajduk iz Novog Sada.

U zgradi Narodnog muzeja će se održati razgovor sa rediteljem Milanom – Pecom Nikolićem, jednim od kreatora serijala „Stripomanija“ koja se svojevremeno emitovala na obrazovnom programu televizije Beograd.

Posebna poslastica će biti izložba originalnih radova gostiju festivala – Zoran Janjetov, Branislav Kerac, Sibin Slavković, Zoran Tucić, Dejan Nenadov, Željko Pahek, Mladen Đurović, Darko Perović, Moma Rajin. Sa njima će biti održan razgovor poslednjeg dana festivala, u subotu 21. septembra sa početkom u 19.30, a nakon toga publika će imati mogućnost da dobije na poklon crtež od svakog gosta.

Pokrovitelji festivala su Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture i Pokrajinski  sekretarijat za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari