Međunarodni pozorišni festival Tvrđava teatar biće održan, po peti put, od 14. do 20. jula pod sloganom „Čudo je moguće“. Manifestaciju će otvoriti Ante Tomić, hrvatski dramski pisac, dok će prve večeri publika imati priliku da pogleda predstavu „Pjer ludak“ u izvođenju Teatra Maska iz Bukurešta.

Tokom narednih nedelju dana na sceni u dvoru despota Đurđa biće izvedeno osam predstava domaćih pozorišta. Na programu su predstave: „Mladi Staljin“ u režiji Nebojše Bradić Šabačkog pozorišta, Ibzenov „Per Gint“ u režiji Nebojše Dugalića i Hane Selimović ansambla Akademije umetnosti iz Beograda, kao i „Čudo u Poskokovoj Dragi“ Ante Tomića u režiji Snežane Trišić Narodnog pozorišta iz Subotice. Smederevska publika moći će da pogleda i „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u izvođenju užičkog Narodnog pozorišta, čiju režiju potpisuje Iva Milošević, zatim komad „Opera ultima“ Novosadskog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića. Poslednjeg dana festivala, nakon dodele nagrada, biće igrana „Zvezdana prašina“ Duška Kovačevića u izvođenju Zvezdara teatra. Umetnička radionica Teatra Mimart izvešće na smederevskom centralnom Gradskom trgu, u okviru pratećeg programa festivala, performans „Snoviđenje grada“.

Na festivalu Tvrđava teatar dodeljuju se četiri ravnopravne nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca. Stručni žiri, u kojem su: Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, Branislav Nedić, dramaturg, i Miloš Jagodić, reditelj, dodeliće, ukoliko smatra da je potrebno i da je neka predstava značajno probudila interesovanja u nekom posebnom segmentu, i specijalnu nagradu.

Nagrade su autorski rad vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva. Cena ulaznice za programe u Malom gradu Smederevske tvrđave je 300 dinara. Komplet ulaznica za sve programe je 1.500 dinara. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari