Film Nomadland osvojio najviše filmskih nagrada BAFTA 1 EPA-EFE/BAFTA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Film „Nomadland“ kineske rediteljke Kloi Žao osvojio je večeras najviše nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) na ceremoniji održanoj u Londonu bez publike zbog epidemije korona virus, javile su svetske agencije.

Ostvarenje je dobilo nagrade u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu i kameru.

Glumac Entoni Hopkins (Anthony) dobio je nagradu kao najbolji glumac za film „The Father“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

„Nomadland“ je u subotu dobio i nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), a prethodno i Zlatni globus.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina (David Lean), Kerola Rida (Carol Read), Aleksandra Kordu (Alexander) i Lorensa Olivijea (Laurence Olivier). Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari