Film "Oaza"osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji Dani autora na festivalu u Veneciji 1Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Film „Oaza“ Ivana Ikića osvojio je nagradu za najbolji evropski film u sekciji Dani autora na festivalu u Veneciji, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas, saopšteno je večeras.

„Ovo je prelepo snimljen i veoma poetičan film, koji se istakao u ovogodišnjoj sekciji Dani autora i jednoglasno bio naš izbor za nosioca ove nagrade. Ikićeva ‘Oaza’ je nežan i duboko potresan, ali istovremeno i čist i beskompromisan pogled na život i ljubav grupe mladih ljudi sa posebnim potrebama u državnoj instituciji“, naveo je u obrazloženju žiri venecijsnskog feestivala.

Žiri ističe da „reditelj svoje glumce-naturščike tretira sa velikom pažnjom i velikim poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom“.

„Scenario je savršeno strukturiran, a fotografija pruža predivne, upečatljive prizore. Ovo je film koji se mora videti u bioskopu. Možda je najjednostavnije da prosto kažemo da jedva čekamo da ponovo gledamo ovaj film što je pre moguće“, naveo je žiri.

Nagrada Europa Cinemas Label ustanovljena je 2003. godine sa ciljem da, kroz različite podsticaje za medije, distributere i prikazivače, pojača promociju, cirkulaciju i životni vek nagrađenih filmova.

Mrežu Europa Cinemas čini 274 bioskopa širom Evrope, a zahvaljujući ovoj nagradi, film OAZA imaće šansu da ih sve obiđe.

Producenti Milan i Marija Stojanović izjavili su da nagrada filmu „Oaza“ „posebno važna u godini u kojoj bioskopi rade samo nekoliko meseci“, ocenivši kako bi „trebalo omogućiti filmu da, uprkos tome, dođe do publike u ambijentu za koji je stvaran“.

„Od sveg srca čestitamo reditelju i ekipi, a posebno glavnim glumcima – devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade ‘Sremčica’. Oni su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju, a nadamo se da će ova nagrada dodatno baciti svetlo na njih. Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i neposredno dožive reakcije publike“, poručili su producenti filma „Oaza“

U filmu glume štićenici Doma za decu i mlade „Sremčica“, koji su kroz višegodišnji proces kastinga i radionica učili da glume i spremali svoje uloge, a reditelj Ivan Ikić smatra da je njihov uspeh tim veći jer u filmu nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.

Osim štićenika Doma „Sremčica“, u filmu igraju još i Maruša Majer, publike Goran Bogdan i Draginja Voganjac.

Svetski mediji su nakon premijere prošle nedelje pohvalili autentičnost i osećajnost filma „Oaza“, nazivajući ga „remek-delom ljudske opservacije“.

Očekuje se da Ikićeva „Oaza“ pred domaću publiku stići „kasnije u toku jeseni“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari