Filmom "Nije se desilo" na Beldoksu otvoren program posvećen istraživačkom novinarstvu 1(Arhiva) Foto: beldocs.rs

Filmom „Nije se desilo“ slovačke rediteljke Barbore Bereznakove večeras je na Letnjoj sceni Kalemegdana otvoren specijalni program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks „I kao integritet“ posvećen istraživačkom novinarstvu.

Film prati priču o potrazi za izgubljenim dokazima politički motivisanog ubistva iz devedesetih godina, za koje je premijer zemlje u javnom obraćanju svojevremeno rekao da se nije desilo.

„Moj film govori o istini. Otmica se dogodila u mom rodnom gradu dok sam bila dete. Tadašnja izjava premijera da se to nije desilo, koju čujemo u arhivskim snimcima u filmu, postala je simbol nemogućnosti da se zadovolji pravda u Slovačkoj“, rekla je autorka povodom premijere na Beldoksu.

U okviru intrigantne selekcije „I kao integritet“, posvećenoj istraživačkim novinarima i njihovim borbama, biće prikazani i filmovi „Belingket: Istina u svetu post-istine“, „Kolektiv“, „Radijska tišina“ i „XY Čelsi“.

Na Beldoksu će ove godine biti prikazano više od 135 dokumentaraca iz celog sveta. Festival će trajati do 10. septembra i biće održan na sedam lokacija u Beogradu, kao i onlajn.

Uz filmske projekcije koje će pratiti razgovori sa gostima i publikom, većina filmova iz zvaničnog programa Beldoksa biće dostupna onlajn na platformi „Cinesquare“, tokom celog trajanja festivala.

Filmovi se prikazuju u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.

Svi programi 13. Beldoks festivala biće organizovani uz poštovanje mera Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Više o festivalu, programu Beldoksa i uputstvima za onlajn praćenje projekcija može se naći na njihovom sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari