Filmski festival Slobodna zona od 4. novembra širom Srbije 1foto Miodrag Baždar

– Odabir filmova odlično detektuje u kakvom svetu živimo, u svetu bez heroja ili sa malo heroja, iako imamo jaku potrebu za njima – kazao je direktor i selektor festivala Slobodna zona Rajko Petrović povodom najave 17. Filmskog festivala Slobodna zona, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ovogodišnje izdanje festivala traje od 4. do 9. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, dok će deo programa biti dostupan publici širom Srbije od 10. do 20. oktobra na onlajn platformi KinoKauch.

Biografski filmovi koji će otvoriti i zatvoriti festival su dokumentarac o Entoniju Bordejnu, i igrani film „Spenser“ o princezi Dajani.

– Film „Drumski trkač: Entoni Bordejn“ publika će moći da vidi samo na svečanom otvaranju i on ne ide u bioskopsku distribuciju, niti će biti u onlajn ponudi, a film kojim zatvaramo „Spenser“ ima svetsku bioskopsku premijeru 5. novembra, dok će publika u Nišu, Novom Sadu i Beogradu moći da ga pogleda već 9. novembra – kazao je Petrović.

Petrović je između ostalog istakao da će srpsku premijeru na festivalu imati film Dragana Protića Prote iz grupe Škart „Duga resa“.

Film koji je ključan za Međunarodnu selekciju – „Hrabrost“, koga je režirao beloruski reditelj Aliaksei Paluyan govori o protestima iz avgusta 2020. Njegovi glavni junaci su troje pozorišnih umetnika koji su odlučili da se politički i lično angažuju.

– Ključno pitanje filma je šta je to hrabrost, lična, umetnička i koja je to granica kada se čak i oni ljudi koji možda nisu spremni da se odmah angažuju uključuju u promene. To je ono čime se Slobodna zona bavi već sedamnaest godina – kazala je Branka Pavlović, selektorka Međunarodnog programa.

Ona je kao drugi film iz Međunarodne selekcije, koji je važan danas više nego ikad iako se bavi dešavanjima od pre osamdeset godina, istakla ostvarenje „Šper ide u Holivud“, politički triler napravljen od dokumentarnog materijala.

Autorka je Vanesa Lapa, izraelska rediteljka i novinarka koja se bavila temom Holokausta i ratnih zločina.

– Film ćete pratiti bez daha, a govori o tome kako je Albert Šper pokušao da opere svoju biografiju. Videćete koliko je tanka ta linija između istine i poluistine – jako važan i uzbudljiv film – kazala je Pavlović i dodala da je njen lični favorit film „Profesor Bahman i njegovi časovi“, koji govori koliko je bitno u mladosti imati osobe koje vas razumeju i kako to razumevanje pomaže prilikom opstanka u ovom svetu koji nije uvek blagonaklon.

– Rediteljka Maria Speth je beskompromisno napravila film u trajanju od tri sata i četrdeset minuta, ponesite piće i nešto da gricnete, verujem da nećete trepnuti dok ga budete gledati – ukazala je Pavlović i primetila da će žiri imati dosta posla.

A Međunarodni žiri čine: Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, Nebojša Slijepčević, scenarista, prijatelj i čest gost Slobodne zone, i Jurica Pavičić, pisac, scenarista i novinar iz Hrvatske.

Ivan Bakrač, selektor regionalnog programa Horizonti Balkana, izdvojio je filmove „Slobodnim stilom za Montenegro“ i „Žica“.

Rediteljka filma „Žica“ Tiha Gudac biće gost, kao i albanski reditelj Ardit Sadiku.

Bakrač je istakao i turski film „Između dve zore“ reditelja Selman Nacar, koji će takođe biti gost festivala, kao i „Čekaj me“ čiji je autor Damir Markovina i koji će biti prikazan uz jedini kratki film u selekciji ove godine „Mi nismo pokrenuli vatru“ domaće rediteljke Senke Domanović.

Oboje autora će u DKC-u posle prikazivanja filmova prisustvovati razgovoru, kao i mlada glumica Gracija Filipović, koja igra glavnu ulogu u filmu „Murina“. O tom filmu se puno priča još od premijere u Kanu, nakon nagrade za najbolji debitantski film.

Žiri ove selekcije čine: glumica Hana Selimović, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Aliriza Arenliu, jedan od osnivača Doku festa u Prizrenu i profesor na univerzitetu u Prištini.

– Ovo je sedamnaesta Zona i deseti ili jedanaesti Kompas. Ove godine usredsredili smo se filmovima na različite vrste nasilja. Imamo vojno nasilje u filmu „Prve 54 godine“, nasilje nad prirodom, pa samim tim i nasilje nad ljudima u filmu „Ja sam Greta“. Imamo nasilje nad nemoćnima ili makar nemoćnijima u filmu „Zabavi je došao kraj“, i najzad, u filmu „Kolaži o laži“ Nebojše Slijepčevića imamo nasilje u javnom prostoru, nasilje laži – kazao je Ivan Milenković, urednik Kompasa Slobodne zone.

– „Prve 54 godine“ izraelskog dokumentariste Avi Mograbija govori o izraelskoj okupaciji Zapadne obale, koja traje već 54 godine. Ovaj režiser ne samo što je napravio film i pozvao vojnike koji su na okupiranoj zoni služili svoje vojne rokove, od ’47. do danas, već je i narator. Podnaslov filma glasi „Priručnik za vojnu okupaciju“ – rekao je Milenković primetivši da vojnici u filmu ne samo da unose generacijske razlike već i razliku u načinima na koji država Izrael sprovodi nasilje u okupiranoj teritoriji.

– Cilj nam je da pokažemo pogubnost nasilja i svu složenost situacije – pojasnio je on.

Program Sonar

Mlade snage Tamara Milošević, Anja Kovačević, urednice programa Sonar, predstavile su ovaj segment festivala.
„Kako je demokratičnost koja je nastala sa pojavom društvenih platformi i mogućnost svakog od nas da se na njima izrazi uticala na dokumentarizam i koliko nesvesno beležimo male trenutke u vremenu, i stvaramo dokumentarni sadržaj nesvesno“, suština je ovog programa, pojasnile su urednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari