Filmski vodič od 10. do 16. maja 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

10. maj – Ostrvo pasa

Novi film Vesa Andersona urađen je u stop motion tehnici. Nakon Deklaracije izvršne vlasti, svi psi iz Megasaki grada iseljeni su na ostvro puno đubreta koje se nalazi izvan grada. Atari Kobajaši, dvanaestogodišnji nećak Majora Kobajašija, seda u svoj minijaturni turbo avion i leti do Ostrva đubreta, kako bi našao svog psa telohranitelja, Spota. Na tom ostrvu će uz pomoć novonastalih prijatelja započeti epsko putovanje koje će odlučiti o budućnosti čitave regije.

Dužina trajanja filma: 101 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: animirani, avantura, komedija

Uloge: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray

Režija: Wes Anderson

11. maj – Naš novi predsednik

Filmski vodič od 10. do 16. maja 2U okviru Beldocs festivala 11. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prikazan film “Naš novi predsednik”. Putovanje u lavirint lažnih vesti počinje sa Hilari Klinton i kletvom sibirske princeze mumije… Ovaj dokumentarac je satira o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike. Krećući se između vesti koje kontrolišu mediji i njihove živopisne reinterpretacije iz ugla ruskih građana, film opisuje Trampov izbor za predsednika koristeći materijale koje je producirala Putinova propagandna mašina.

Dužina trajanja filma: 77 min

Država/Godina: SAD, Rusija/2018

Žanr: dokumentarni

Režija: Maxim Pozdorovkin

12. maj – Florensina knjižara

Filmski vodič od 10. do 16. maja 3Zasnovan na romanu Penelope Ficdžerald, film prati hrabru ženu Florens Grin, udovicu slobodnog duha, koja svoju žalost ostavlja po stani i rizikuje sve da bi otvorila knjižaru – prvu takve vrste u uspavanom primorskom gradu u Engleskoj 1959. godine. Uprkos ljubaznoj ali istovremeno nemilosradnoj okolini, hladnoj i apatičnoj, koja ne želi knjižaru, njena odluka postoja političko minsko polje.

Dužina trajanja filma: 108 min

Država/Godina: Nemačka, Španija, Velika Britanija/2018

Žanr: drama

Uloge: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson

Režija: Isabel Coixet

13. maj – Crni leptir

Filmski vodič od 10. do 16. maja 4Na obodu planinskog gradića, u kome se događa niz otmica i ubistava, povučeni pisac Pol pokušava da započne pisanje scenarija za koji se nada da će mu spasiti karijeru. Posle napetog susreta na jednoj večeri sa skitnicom Džekom, Pol mu nudi smeštaj. Ubrzo dovitljivi, zahtevni Džek nalazi način da se na silu uključi u Polov rad i njih dvojica počinju igru koja će najzad dovesti jednu priču do kraja.

Dužina trajanja filma: 93 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: drama, triler

Uloge:  Antonio Banderas, Jonathan Rhys Meyers, Piper Perabo

Režija: Brian Goodman

14. maj – Taksi 5

Filmski vodič od 10. do 16. maja 5Novi nastavak najpoznatije francuske akcione komedije, čij je prvi deo pre gotovo 20 godina režirao Luk Beson. Policijski službenik, koji je prebačen u policijsku stanicu Marseja, dobio je zadatak da uhvati grupu italijanskih pljačkaša u Ferrari modelima. Jurnjava po uskim ulicama ali i po autoputu neće nedostajati jer kao i do sada, i u ovom nastavku jednu od glavnih uloga ima legendarni beli Peugeot 407.

Dužina trajanja filma: 102 min

Država/Godina: Francuska/2018

Žanr: akcija, avantura

Uloge: Salvatore Esposito, Franck Gastambide, Sabrina Ouazani
Režija:
Franck Gastambide

15. maj – Tri sekunde za večnost

Filmski vodič od 10. do 16. maja 6Ovo je priča o legendarnom košarkaškom treneru koji je uradio nemoguće. Imao je želju da sovjetski nacionalni tim postane najbolji na svetu, i uspeo je u tome. Prvo je ubedio tim da je najbolji, a potom i ceo svet. Film je baziran na istinitim događajima iz 1972. tokom Olimpijskih igara u Minhenu. Fokusiran je na legendarni košarkaški finalni meč između ekipa SAD i Sovjetskog Saveza, koji je do tog finala, svaki put gubio upravo od Amerikanaca.

Dužina trajanja filma: 134 min

Država/Godina: Rusija/2018

Žanr: drama

Uloge: Vladimir Mashkov, John Savage, Marat Basharov
Režija:
Anton Megerdichev

16. maj – Svakog dana

Filmski vodič od 10. do 16. maja 7

Rijanon je 16-godišnja devojka koja se zaljubljuje u tajanstvenu dušu po imenu „A“ koja svakoga dana naseljava drugo telo. Osećajući jedinstvenu povezanost, Rijanon i A pokušavaju da se pronađu svakoga dana ne znajući šta ili koga će im doneti sledeći dan. Što se više zaljubljuju, to su svesniji koliko je teško voleti nekoga ko je svaka 24 sata druga osoba, pa im ne preostaje ništa drugo nego da se suoče sa najtežom odlukom koju neko od njih mora da donese.

Dužina trajanja filma: 97 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: drama, romanični, ljubavni

Uloge: Angourie Rice, Justice Smith, Owen Teague, Maria Bello, Debby Ryan, Lucas Jade Zumann, Jacob Batalon, Colin Ford, Michael Cram, Amanda Arcuri

Režija: Michael Sucsy

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari