Filmski vodič od 14. do 21. februara 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

14. februar – Odiseja u svemiru, Goli u sedlu, Vudstok

Povodom povratka 47. Međunarodnog filmskog festivala FEST u svoju kolevku – nekadašnju Dvoranu Doma sindikata, Dan zaljubljenih 14. februar biće u znaku filmova prikazanih na Prvom FEST-u, davne 1971. godine upravo na ovom istom mestu, istakli su organizatori.

Tim povodom će se prikazivati digitalno remasterizovani filmovi „Odiseja u svemiru“ Stenlija Kubrika, u 17 časova,“Goli u sedlu“ Denisa Hopera u 19.30 i „Vudstok“ Majkla Vadlija od 22 časa. Filmski sladokusci imaće priliku da u bioskopu Kombank Dvorana pogledaju tri filma koja su obeležila tadašnji FEST za koji se te devetojanuarske, ledene večeri tražila i karta više.

14. februar – Wongar

Filmski vodič od 14. do 21. februara 2Dokumentarni film WONGAR rediteljke Andrijane Stojković biće prikazan u Art Bioskopu Kolarac u 16.30 časova. Povodom filma je saopšteno da je Wongar australijski pisac rođen u Trešnjevici kod Arenđelovca kao Sreten Božić.

Wongarov neobičan životni put doveo ga je do Australije i australijskih starosedeoca – Aboridžina. I sam je postao deo njihove zajednice, promenio ime i počeo da se bori za prava Aboridžina. Autor je 9 romana od kojih su mnogi nagrađeni značajnim međunarodnim književnim nagradama. Njegova dela prevedena su na 39 jezika uključujući i srpski.

Film prati Wongara u sadašnjici dok završava svoju najnoviji roman i pokušava da spasi svog najvernijeg dingoa Timija od „uspavljivanja“.

14. februar – Četiri venčanja i sahrana; Kraljev govor

Film Četiri venčanja i sahrana biće prikazan danas u 17.30 časova, dok će film  The King’s Speech biti prikazan u 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

Selekcija britanskog filma za Moj izbor je sastavio Branko Rosić, novinar, urednik, pisac i muzičar odlikovan Medaljom Britanske imperije za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza Velike Britanije i Srbije.

14. februar – Kimi no na wa

Filmski vodič od 14. do 21. februara 3Anime „Kimi no na wa“ biće prikazan u Domu omladine Beograd u 18 časova, istakli su organizatori u najavi i dodali da povodom dana zaljubljenih prikazuju omiljenu romantičnu priču, „Your name“, tj. „Kimi no na wa“.

Film poznatog režisera Makotoa Šinkaija je romantična drama koja se bavi sudbinom dečaka iz Tokija i devojčice iz malog grada koji pod misterioznim okolnostima u snu počinju da zamenjuju tela. Iako u početku ne mogu da se sete svojih „snova“, postepeno shvataju šta se dešava i ostavljaju poruke sa instrukcijama na mobilnim telefonima da bi mogli da nastave da žive koliko-toliko normalne živote.

Film je pokupio pohvale kritičara zbog odlične animacije i priče, a takođe je odlično prihvaćen od strane šire javnosti, postavši četvrti komercijalno najuspešniji film u Japanu.

14. februar – Call Me By Your Name

Filmski vodič od 14. do 21. februara 4Filmska projekcija dela „Call Me By Your Name“ biće održana u prostoru Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“ (Scenlab), koja se nalazi u prizemlju Fakulteta tehničkih nauka, u 20 časova.

Scenlab bioskop predstavlja kultni film Luke Gadanjina (Luca Gadagnino): „Skrivena ljubav“ (Call Me By Your Name) koji nagrađen na dodjeli Oskara 2018. godine. Film je nastao kao adaptacija istoimenog romana. Radnja ovog filma se odvija osamdesetih godina dvadesetog veka u malom mestu na severu Italije.

U pitanju je romantična ljubavna priča između sedamnaestogodišnjeg dječaka, i asistenta njegovog oca. Priča koja kroz svoju radnju prožima motive cinične odbojnosti, transparentnog iskazivanja emocija, te sopstvenog preispitivanja.

Filmski vodič od 14. do 21. februara 516. februar – Bad Lieutenant

Kultni film Bad Lieutenant iz 1992. godine biće prikazan u Night Lounge STIGMA, u  Aranđelovcu 19 i 45 časova. U glavnoj ulozi Harvey Keitel.

20. februar – Zemlja znanja

Projekcija dokumentarnog filma „Zemlja znanja“ i diskusija povodom filma odviće se u Kulturnom centru Grad od 18 i 30 časova, istakli su organizatori u najavi događaja. Oni su povodom radnje dokumentarca istakli da su u aprilu 2009. godine, studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu preuzimaju kontrolu nad fakultetom.

Filmski vodič od 14. do 21. februara 6Od Vlade Hrvatske su zahtevali ukidanje svih oblika plaćanja visokog obrazovanja. Tokom blokade fakulteta studenti sve odluke donose metodom direktne demokratije u okviru Plenuma, tela sačinjenog od više stotina studenata. Film „Zemlja znanja“ dokumentuje 35 dana blokade fakulteta i prikazuje na koji način su studenti donosili odluke, kako su mediji pratili ova dešavanja i kako su se vlasti odnosile prema studentskim zahtevima.

Nakon filma biće organizovana otvorena diskusija u okviru koje će se razgovarati o značaju studentskih protesta i blokada, borbi za besplatno obrazovanje, direktnoj demokratiji, sličnostima i razlikama između studentskih protesta u Hrvatskoj i Srbiji.

21. februar – Idiokratija

Film „Idiokratija“ Majka Džadža (Mike Judge) biće prikazan u 20 časova u Zoom Art Cafe. Povodom projekcije, organizatori su saopštili da je u pitanju fanstastična komedija o dva prosečno inteligentna Amerikanca – muškarca i žene (IQ 100) koji su radi eksperimenta odvedeni u stanje hibernacije, i umesto za godinu dana, oni su iz nje probuđeni pet vekova kasnije, u duboko degradiranom i hedoniziranom američkom društvu, gde se ispostavilo da su najinteligentnije osobe na planeti.

U susretu sa ljudskom glupošću i željom da pomogne tadašnjem čovečanstvu glavni junak biva neshvaćen i proglašen neprijateljem naroda. Dok čeka izvršenje smrtne kazne, infantilnom stanovništvu planete se pruža šansa da shvati njegovu dobronamernost i plemenitost.

21. februar – Teret

Filmski vodič od 14. do 21. februara 7Novosadska premijera filma „Teret“ biće prikazana u 20 časova u Cinestar bioskopu BIG Novi Sad. Organizatori projekcije, ovim povodom su istakli da nakon svetski zapaženog dokumentarnog filma „Dubina dva“, reditelj Ognjen Glavonić nastavlja da se bavi temom posleratne 1999, ali u igranoj formi. Iako za osnovu imaju isti događaj, „Teret“ istoriju preispituje na ličnom nivou, stavljajući u centar vozača hladnjače na putu ka Beogradu.

Glavnog lika, vozača, tumači regionalna zvezda Leon Lučev, a uz njega u glumačkoj ekipi su i mladi Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Radoje Čupić,… „Teret“ je premijeru imao na Kanskom festivalu prošle godine, u okviru selekcije Directors’ Fortnight, a potom je prikazivan na mnogim festivalima širom sveta postavši najuspešniji srpski film u prethodnih pet godina. „Teret“ je poklonike našao i među publikom i među kritikom, a na domaćim platnima prvi put je prikazan na Festivalu autorskog filma, krajem prošle godine u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari