Filmski vodič od 14. do 21. marta 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

14. mart – Patrick Kavanagh – Ničija Budala

U okviru BIF-a u Staroj Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan film Patrick Kavanagh – Ničija Budala sa početkom u 17 sati.

Dokumentarac ‘Patrick Kavanagh – No Man’s Fool’ u režiji Se Merry Doyla je bogato vizuelno putovanje koje opisuje život najpoznatijeg irskog pesnika. Film razotkriva suprotnosti koje su postojale između njegove javne ličnosti i njegove poezije.

Glavna lokacija lma su pesnikov rodni Inniskeen u okrugu Monaghan, kao i Dablin gde je proveo najveći deo života. Uprkos tome što je preživeo strašno siromaštvo i bolest, uspeo je da stvori delo najmoćnije i evokativnije poezije koja je ikada stigla iz Irske.

Tekst njegove pesme Raglan Road opevali su Van Morrison I Sinead O’Connor. Film je osvojio BIFF nagradu za najbolji dokumentarac na Bostonskom irskom lmskom festivalu. Režiser filma, Sé Merry Doyle, će odgovoriti na pitanja nakon projekcije.

14. mart – Srbenka

OFF Novi Sad  film „Srbenka“ dovodi u novosadski bioskop Arena Cineplex sa početkom u 19 sati.

Prošle godine hrvatski filmski scenarista i reditelj Nebojša Slijepčević predstavlja svoj film „Srbenka“ koji prikazuje proces nastanka predstave „Aleksandra Zec“, predstave u kojoj igraju glumci obe nacionalnosti, predstave kroz koju devojčica Nina, glumica, preispituje svoju nacionalnu pripadnost.

Povodom nastanka dela istaknuto je da je pre dvadeset i osam godina, devojčica srpske nacionalnosti, Aleksandra Zec ubijena sa porodicom u Zagrebu. Počinioci nisu nikad gonjeni. Pre tri godine Oliver Frljić, jedno od najpoznatijih i najznačajnijih imena ne samo regionalne već i evropske pozorišne scene, režira predstavu „Aleksandra Zec“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci.

14, 15. i 16. mart – Posljednji Srbin u Hrvatskoj

Filmski vodič od 14. do 21. marta 2Posljednji Srbin u Hrvatskoj biće prikazan u Kulturnom centru Zrenjanina u više terimna. Ova satirična komedija govori o tome kako mala grupa bogatih biva još bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na globalnom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte.

Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju od toga da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace zombi-virus. Zagrebačkog bonvivana Miću zombi-epidemija zatiče potpuno nespremnog.

14. i 15. mart – Šavovi

Filmski vodič od 14. do 21. marta 3Film Šavovi biće prikazan u Centru za kulturu i turizam Mladenovac u 20 časova.

Radnja dela govori o ženi po imenu Drinka koja se bori sa upravom bolnice, lekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi dobila ispravu o smrti koja bi dokazala gde je pokopan njen novorođeni sin. Posle skoro dvadeset godina, ona veruje da je svog sina našla u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda. Film je rađen po istinitoj priči.

16. mart – Garage / Garaža

Filmski vodič od 14. do 21. marta 4Film  Garaža biće prikazan u Staroj Jugoslovenskoj kinoteci od 17 sati.

Tragikomedija smeštena je u svet benzinske pumpe u ruralnoj Irskoj. Marljivi radnik u garaži u potrazi za bliskošću tokom jednog leta koje će promeniti sve. Garaža je osvojila CICAE Art i Essai Cinema Prize na Kanskom festivalu, kao i nagradu za najbolji film na 25. festival u Torinu.

Film je takođe osvojio četiri nagrade 2008 na Irish Film and Television Awards – za najbolji lm, najbolju režiju (Lenny Abrahamson), najbolji scenario(Mark O’Halloran) i najboljeg glumca (Pat Shortt) – istaknuto je u najavi događaja.

17. mart – Breadwinner / Hranitelj

Film Hranitelj biće prikazan u 17 sati, u  Staroj Jugoslovenskoj kinoteci.

Parvana je jedanaestogodišnja devojčica koja odrasta u Afganistanu 2001 godine pod Talibanima. Nakon hapšenja njenog nedužnog oca, Parvana odseca kosu i oblači se kao dečak kako bi mogla da izdržava svoju porodicu. Uz svog prijatelja Shauzia, Parvana otkriva jedan novi svet slobode i opasnosti.

Uz veliku hrabrost, Parvana pronalazi snagu i u fantastičnim pričama koje izmišlja krećući na putovanje za oslobođenje svog oca i ponovno ujedinjenje porodice.Koliko uzbudljiv, toliko i čaroban, Hranitelj je inspirativna priča o snazi koju ima pripovedanje da nam ulije nadu i pokaže put kroz mračna vremena, istaknuto je u najavi događaja.

21. mart – Zelena knjiga

Film Zelena knjiga biće prikazan u Centru za kulturu i turizam Mladenovac u 20 časova.

Filmski vodič od 14. do 21. marta 5Toni Lip, opaki izbacivač iz noćnog kluba u potrazi je za novim poslom. Ponuda koja najviše obećava je mesto vozača afro-američkog klasičnog pijaniste Dona Širlija na koncertnoj turneji kroz krajnji jug zemlje. Nimalo oduševljen što će raditi za crnca, Toni ipak prihvata posao i počinje put naoružan Zelenom knjigom, vodičem za sigurno putovanje kroz američku rasnu segregaciju.

Snobovski učen pijanista i grubi izbacivač jedva da pronalaze zajednički jezik zbog suprotstavljenih stavova prema životu i idealima. Međutim, dok svedoče i trpe strašne nepravde na putu, njih dvojica pronalaze novo poštovanje prema talentima i srcu onog drugog. Među njima se razvijaju prijateljstvo i razumevanje koji će im promeniti živote, istaknuto je u najavi događaja. Glavne uloge tumače Vigo Mortensen i Maheršala Ali. Režiju potpisuje Piter Fareli inspirisan pričom o istinskom prijateljstvu koje je nadmašilo rasne, klasne i društvene prepreke ranih 60-ih godina u Americi.

21. mart – Mi

Film Mi biće prikazan u Centru za kulturu Mladenovac u 22 časa.

Filmski vodič od 14. do 21. marta 6Nakon što je svojim debitantskim filmom Beži! poslao inpuls koji je uzdrmao savremenu kulturu i postavio standarde za provokativne i društveno angažovane horor filmove, dobitnik Oskara i vizionar, Jordan Peele, vraća se sa novim, košmarnim filmom, koji je napisao, režirao i producirao, istaknuto je u najavi događaja i dodato da je film Mi smešten u sadašnjost, na legendarnu obalu Severne Kalifornije.

Glavnu ulogu tumači oskarovka Lupita Nyongo, kao žena koja se vraća na mesto kraj obale mora gde je odrastala, sada sa mužem (Winston Duke iz Crnog pantera) i dvoje dece, kako bi proveli idiličan odmor kraj mora. Progonjena neobjašnjivom i nerazjašnjenom traumom iz prošlosti i nizom jezivih slučajnosti, Adelaida oseća da joj paranoja dostiže vrhunac i da se nešto jako loše prikrada njenoj porodici.

21. mart – Hladni rat

Film “Hladni rat“ dolazi u bioskope širom zemlje i počeće da se prikazuje od 21. marta.

Filmski vodič od 14. do 21. marta 7Inspirisan burnom ljubavnom pričom svojih roditelja, poljski reditelj Pavel Pavlikovski snimio je dramu “Hladni rat“ o posleratnim vremenima Varšave,  i ponovo se, kroz scenario vratio svojoj domovini.

U pitanju je strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koja se, zbog njihovog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čini nespojivom, ali ipak sudbinski predodređenom smeštena je u vreme Hladnog rata, pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Radnja govori o ljubav džez pijaniste Viktora (Tomasz Kot) i mlade Zule (Joanna Kulig), talentovane za pevanje i igru, „gori“ na pozadini posleratne Evrope iako razdvojena trenutnom politikom i nesretnim sudbinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari