Filmski vodič od 17. do 24. januara 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

17. januar – The upside

Od danas u bioskopima Cineplexx biće prikazivan film The upside. Povodom radnje ovog filma, organizatori projekcije su saopštili da se radi o dvojici totalno različitih muškaraca koji dolaze iz različitih svetova.

Del Skot, dolazi iz opasne njujorške četvrti Bronks i očajnički pokušava ostaviti sve greške iza sebe. Filip Lakas je paralizovani depresivni milijarder, koji živi u luksuznom penthausu u centru Menhetna. Emotivan i pun dobrog humora, film govori o neočekivanom prijateljstvu koje se pojavilo između ova dva potpuna stranca, i kako druga šansa može biti najbolji pokon koji ste ikada primili.

17. januar – Taksi bluz

Filmski vodič od 17. do 24. januara 2Od danas u Kombank dvorani kreće prikazivanje filma Taksi bluz u više termina. U pitanju je romantična komedija, istovremeno to je šarmantni i uzbudljivi „road movie “, istakli su organizatori. Oni su u vezi sa radnjom filma dodali da glavni junak ove priče je Marko (42), simpatični propali dramaturg koji godinama radi kao taksista i čije ćemo avanture pratiti tokom jedne urnebesne noći.

Naizgled jedan normalan dan na poslu će se pretvoriti u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem. Vožnja njih dvojice u taksiju tokom jedne noći će iznedriti gomilu suludih situacija koje će se smenjivati zajedno sa mnoštvom likova koji će prodefilovati kroz taksi kao mušterije.

17. januar – Bleach: Memories of Nobody

Filmski vodič od 17. do 24. januara 3U Radionici Sakurabana u Domu omladine Beograda, od 18 časova, u okviru projekta Gledamo zajedno, biće prikazan animirani film „Bleach“: Memories of Nobody“.

Vraćamo se animiranim filmovima, i to sa prvim „Bleach“ filmom, „Bleach: Memories of Nobody“ iz 2006. godine. Za razliku od igranog filma, ova priča je nezavisna od one iz mange i serije, ali sa poznatim likovima. Na filmu su radili režiser Abe Norijuki i pisac Sogo Masaši, koji su radili i na animiranoj seriji, istakli su organizatori događaja u najavi i dodali radnju filma: „Ićigo i Rukia su šinigamiji, „bogovi smrti“, čiji je zadatak da preminule duše prenesu na drugi svet, što često znači sukob sa nešto opasnijim duhovima koji ne mogu da se odupru besu zbog sopstvene smrti. Međutim, u gradu Karakura se pojavljuje mnoštvo drugačijih duhova, zvani „prazni“, koje zatim uništava misteriozna šinigami devojka po imenu Sena“.

18. januar – The Terminal

Filmski vodič od 17. do 24. januara 4Novi program Američkog kutka, American Road Show, svake nedelje će prikazati po jedan američki film i pozvati učesnike na diskusiju o temama predstavljenim u njemu. Diskusija se odvija na engleskom jeziku.

Program je otvoren za sve, a vodi ga Sofija Simić, saopštili su organizatori i za petak u 18 časova najavili ptikazivanje filma „The Terminal“. U pitanju je ostvarenje koje je režirao Stiven Spilberg, a u glavnim ulogama su Tom Henks i Ketrin Zita-Džouns. Film je mešavina komedije, drame i romanse.

20. januar – Todos lo saben

Filmski vodič od 17. do 24. januara 5U nedelju u Kombank dvorani biće prikazan film Todos lo saben u više termina. Organizatori su saopštili da priča prati Loru koja putuje sa porodicom iz Buenos Ajresa u rodni grad u Španiji na sestrino venčanje.

Usred veselog porodičnog okupljanja i proslave, njena starija ćerka biva kidnapovana. U teškim danima koji slede, rastu tenzije među članovima porodice i poznanicima, a duboko čuvane tajne izlaze na videlo.

20. januar – Projekcija filmova Škole vizuelne antropologije 6

Centar za Vizuelnu antropologiju – VAC i Kolektiv „Vizantrop“ organizuju projekciju radova sa međunarodne Škole vizuelne antropologije 6, u nedelju, u Društvenom centru NNK, u 17 časova.

Organizatori su u najavi događaja istakli da će se tom prilikom biti prikazano sedam kratkih filmova, produkta ove škole, kao i dve foto izložbe na brodu Društveni centar NNK. Posle svakog filma putem Skype-a, uživo će se uključivati autori i učesnici škole.

Filmski vodič od 17. do 24. januara 6Filmove koji će biti prikazanu su“Fragmentos” čiji su autori Rebecca Higgins, Tamara Jecić, Yuri Martinez, Andrea Probst, Nicolina Sangs, Ana Stanojević, potom film “Belgrade is blue like an orange”, autori filma su, Antonin Blanc, Duygu Topcu. Potom,“Muddy stories” a autori ovog dela su Kristijan Vojnić, Isidora Pekić. Zatim će biti prikazan film“Snimaš li Tita ili mene“ a njegovi autori su Marigo Antov, Helena Vodopija, Vigor Vukotić, Darko Popovski. Potom sledi „Boat Stories“ autori dela su Sasha Ihnatovich, Zoltan Ka, Jasmina Mustafić, Savyasachi Anju Prabir. „Stolen Footage“, autiri Sasha Ihnatovich, Zoltan Ka, Georgina Karadjovska, Jasmina Mustafić, Savyasachi Anju Prabir. I film“Tijana“, a njegova autorka je Marijana Paquin i Co-author Tijana Malek.

21. januar – Džordž Orvel – Život u slikama

Projekcija dokudrame posvećene piscu, novinaru, književnom i društvenom kritičaru Džordžu Orvelu biće održana u CK13, u Novom Sadu, u 20 časova.

Filmski vodič od 17. do 24. januara 7Jedan od najznačajnih autora prošlog veka svoj rad bazirao je ne samo na svom talentu, već i na direktnom uključivanju u najznačajnije društvene i svetske događaje svoga doba. Njegovo delo teško je odvojiti od njegovih istančanih stavova o najalarmantnijim promenama svoga doba, ali i najavi „orvelovskih“ društava čiji smo i sami svedoci, istakli su organizatori u najavi doađaja i dodali da su se autori filma odlučili format dokumentovane drame budući da nijedan audio i video zapis Orvela nije sačuvan.

22. januar – Izdajnici i patriote: Branitelji i braniteljke ljudskih prava

Filmski vodič od 17. do 24. januara 8U utorak u Prajd info centru, u 18 časova biće prikazan novi Vice dokumentarac u kom Vice Srbija istražuje koliko su aktivisti civilnog društva u Srbiji izloženi najrazličitijim napadima zbog toga što brane ljudska prava ugroženih manjina ili ukazuju na propuste vlasti, kazali su organizatori projekcije.

Oni su dodali da kroz portrete aktivista iz raznih oblasti ljudskih prava, koji pripadaju različitim generacijama, saznajemo šta se u Srbiji promenilo na bolje a šta na gore od. Istaknuto je i to da će publika nakon filma imati priliku da razgovara sa Sofijom Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

22. januar – King of Thieves

Filmski vodič od 17. do 24. januara 9U utorak u Kombank dvorani biće prikazan film King of Thieves. Film je na repertoaru od 10. januara, tako da se može pogledati i pre utorka u različitim terminima. Povodomm filma organizatori su saopštili da je u pitanju priča o neverovatnoj bandi penzionera koji su organizovali spektakularnu pljačku u Haton Gardenu u Londonu za Uskrs 2015. godine. Bandu čini oskarovska filmska elita poput Michaela Canea, Jima Broadbenta i Toma Courtenayja.

Neverovatna istinita priča o pljački dijamanata u Hatton Gardenu, najvećoj u britanskoj istoriji.

Grupa starijih muškaraca, u svojim kasnim 60-im i 70-im, je iz trezora u Haton Gardenu u Londonu ukrala blago ukupne vrednosti 200 miliona funti. Pljačku su razradili do detalja, u nekoliko faza. Prvi su put u trezor ušli u četvrtak uveče i izašli idućeg jutra, a ponovo su ušli u subotu uveče i pobegli na Uskrs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari