Filmski vodič od 19. do 26. septembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

19. do 22. septembra – Dani meksičkog filma

Tradicionalni program Dani meksičkog filma biće održan ove jeseni u Jugoslovenskoj kinoteci 15. put. Zahvaljujući saradnji sa ambasadom Meksika u Srbiji, beogradska publika će od 18. do 22. septembra kroz pet digitalno restaurisanih filmova snimljenih sredinom 20. veka, moći da se upozna sa „zlatnim dobom“ meksičke kinematografije koje je okvirno trajalo od 1940. do 1950. godine i zabeleženo je u svim istorijama svetskog filma kao jedan od najoriginalnijih i najkvalitetnijih perioda u istoriji meksičkog filma -istaknuto je u saopštenju za medije.

Tokom večerašnjeg programa biće prikazan film „U TVOM DLANU“ u 20.00 časova. U petak, u isto vreme film „O TOME JE REČ“ . U subotu „PORODICA KAKVIH IMA“, a u nedelju „MEKSIČKE TIKVICE“. Sve projekcije počunju u 20 sati, i biće prikazane u Jugoslovenskoj kinoteci.

19 . septembar – Pijavice

Filmski vodič od 19. do 26. septembra 2Mala hebrejska priča s kraja 20.veka, na trustnom području Balkana, u Srbiji. Glavni junak, poznati književnik Petar Mirić, koji je iz patriotskih razloga bio deo „tajne službe“, želi da se vrati normalnom životu.

To je nemoguća misija, jer svi koji su u njegovom okruženju pripadaju „nekome“. Bekstvo, ma koliko daleko, nije moguće, istaknuto je u povodom radnje filma režisera Dragana Marinkovića, Pijavice, a u kome uloge tumače Lazar Ristovski, Nikola Đuričko, Iva Mihalić, Marijana Jaković. Ovaj film u bioskopsku projekciju kreće do večeras.

19. septembar – Space jam

Filmski vodič od 19. do 26. septembra 3Animirani film Space jam biće prikazan večeras u Novom bioskopu Zvezda, sa početkom u 21 sat, a povodom projekcije je ukazano: „Ima li bolje zabave devedesetih od Majkl Džordana koji pokušava da spase naše omiljene crtane likove od zlih vanzemljaca? Očiglednost nesavršenih tehnikalija u ovoj animaciji, koje sada primećujemo, ne umanjuje emotivnu vezanost za klince kakve smo bili, kada slučajno uhvatimo zečicu Lolu, čudovišta ili Sten Podolaka na tv-u. Sa Bili Marijem, Deni Devitom koji je dao glas, gomiliom uspešnih košarkaških zvezda i oko 200 animatora, film je instant osvojio srca publike i popeo se na vrh svih američkih top lista, a zbog raznovrsnosti karaktera, zanimljivom plotu i košarkaškoj euforiji, ostao je kult“.

21. septembar – Fantastika u potrazi za zlatnim rogovima

Filmski vodič od 19. do 26. septembra 4Premijera novog dugometražnog animiranog filma „Fantastika u potrazi za zlatnim rogovima“ biće odžana u subotu sa početkom u 17 sati u bioskopu Sinepleks Delta Citi. Glumačku ekipu koja je pomogla da se film sinhronizuje na srpskohrvatski jezik čine: Slobodan Boda Ninković, Rade Ćosić, Stefan Buzurović, Đurđina Radić, Dunja Stanković i Aleksandar Lazić. Režija: Rade Ćosić. Sa redovnim bioskopskim prikazivanjem film kreće 26. septembra, istaknuto je u saopštenju za medije.

Radnja animiranog filma dešava se „u čarobnoj šumi u zemlji zvanoj FANTASTIKA. Dva medveda Boža i Luka krenuli su u spasonosni pohod da sačuvaju šumu od zloglasne bande lopova koji su se namerili da pronađu i ukradu zlatne rogove. Na tom putu susrešće se sa mnogim čudnim i predivnim stvorenjima…. Ali vreme ističe! Ko će prvi stići do zlatnih rogova i da li će Boža i Luka uspeti da spasu svoj animirani svet“, ukazano je u saopštenju.

25. septembar – Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, biće održan od 25 do 27. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije. Ovim festivalom Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno obeležava Dan evropske teritorijalne saradnje. Dan evropske saradnje manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi prevazilaženja zajedničkih prepreka, istaknuto je povodom festivala.

O filmovima:

25. septembra prikazaćemo film „Nana“, 60’, domaćeg autora Miladina Čolakovića. Nakon projekcije u 20č, predviđen je i razgovor sa autorom.

„Nana“ je film sniman preko deset godina i pre svega govori o svođenju životnog bilansa, o tome kada pri kraju života podvlačimo crtu, naravno ako za to imamo vremena. To je film o teškoj životnoj borbi, o ljubavi i žrtvi, o bolesti i starosti. Ovo je film i o smrti, ali onoj priželjkivanoj, koja dođe kao olakšanje. Istovremeno, to je i film o ispunjenom životu, životu koji je uprkos velikim teškoćama i neprestanoj borbi imao smisla. O velikom životu jedne naizgled male žene.

26. septembra prikazaćemo film „Čak Noris protiv komunizma“, rumunske autorke Ilinke Kalugareanu, 78’, 20č.

U Rumuniji 1980-ih, svi strani filmovi prikazani javno bili su cenzurisani od strane nadležnih komisija, stoga je veliki broj filmova sa zapada švercovan na VHS kasetama. Jedan hrabri prevodilac bio je zadužen da filmove učini dostupnim rumunskoj publici i na taj način rumunskom narodu pružala se mogućnost da vidi svet sa druge strane Gvozdene zavese.

27. septembra prikazaćemo film „Splav“, 98′, švedskog autora Markusa Lindina, 20č,

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja u ljudskom ponašanju. Projekat je u štampi postao poznat kao „Seks splav“, ali niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi posade splava, ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari