Filmski vodič od 2. do 9. maja 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

2. maj – Čovek od Gvožđa

Film“Čovek od Gvožđa“, režisera Andrzeja Wajda biće prikazan večeras u umetničkom prostoru Kvaka 22, od 20 časova.

„Człowiek z żelaza“ je poljski igrani film snimljen u režiji Andrzeja Wajde i premijerno prikazan 1981. godine, poznat kao jedno od najistaknutijih i najuspješnijih ostvarenja njegove filmografije i jedan od retkih eksplicitno političkih filmova u Istočnoj Evropi napravljenih pre pada komunizma.

Predstavlja nastavak Wajdinog, slično, iako nešto manje eksplicitnog filma Čovek od mramora, a napravljen je u vreme jačanja antikomunističkog pokreta oko sindikata Solidarnost, koga je tadašnja, ekonomski oslabljena komunistička vlast legalizovala prethodne godine.

Radnja filma rekonstruiše te događaje iz perspektive Winkela (čiji lik tumači Marian Opania), radio-novinara koga je komunistička vlast poslala u Gdanjsko brodogradilište sa zadatkom da ocrni Tomczyka (čiji lik tumači Jerzy Radziwilowicz), harizmatskog vođu strajkaša; na kraju se ispostavlja da je Tomczyk sin Macieja Birkuta (protagonista prethodnog filma) koji je stradao u krvavom gušenju štrajka deset godina ranije“, istaknuto je povodom radnje u najavi događaja.

2. maj – Suton

Premijera filma „Suton“, dobitnika Oskara Lasla Nemeša, biće prikazana danas u 19 časova u Kombank dvorani.

Filmski vodič od 2. do 9. maja 2„Film “Suton” mađarskog reditelja Lasla Nemeša, poznatog po filmu “Šaulov sin” dobitnika nagrade Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja, publika će imati prilike da pogleda u bioskopima od 2. maja. Priča prati mladu devojku koja želi da radi u legendarnoj prodavnici šešira – prodavnici koja je nekada bila u vlasništvu njenih roditelja.

Kada novi vlasnik odbije da je zaposli, ona započinje potragu za svojom izgubljenom prošlošću. Film je prepoznat od strane žirija FIPRESCI nagrade na festivalu u Veneciji, a o uspehu ovog filma govore i podaci da je film prikazan na preko 20 festivala širom sveta,“ stoji povodom radnje filma.

2. maj – Tokyo Godfathers

Filmski vodič od 2. do 9. maja 3Film Tokyo Godfathers  biće prikazan u 3×2 Centar Alternativne Kulture Pančevo, u 21.30.

U pitanju je japanski anime , humorni dramski film iz 2003. koji je režirao Satoshi Kon a napisali Kon i Keiko Nobumoto. Radnja se odvija oko troje beskućnika koji pronađu jednu izgubljenu bebu na Božić, što ih dovodi u razne nezgode i pustolovine. Kritike su uglavnom bile pohvalne. Bio je to treći Konov dugometražni film, te je nastavio uspješnu karijeru u anime branši, istaknuto je na stranici Vikipedije, povodom filma.

4. i 5. maj – Porodični vikend u bioskopu

Filmski vodič od 2. do 9. maja 4„Porodični vikend biće održan 4. i 5. maja, od 11 do 17 časova, u bioskopu Kombank Dvorana. Na repertoaru su porodični filmovi „Park čudesa“, „Dambo“, „Gospodin Link: u potrazi za skrivenim blagom“, „Korgi: kraljevski pas velikog srca“, „Sadko“, kao i najnovija porodična avantura „Manu Munja“, koja će biti pretpremijerno prikazana“, istaknuto je u najavi događaja.

7. maj – Ko će pisati našu istoriju

„Ko će pisati našu istoriju: film i debata povodom 2. i 10. maja, odviće se u organizaciji mreže Teraforming u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ i Istorijskim arhivom Beograda, u utorak 7. maja u 18 časova u prostoru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Filmski vodič od 2. do 9. maja 5Teme kojom se bave dokumentarno-igranog filma „Ko će pisati našu istoriju?“ i panel debata o upotrebi arhivske građe, književnosti i grafičke novele su učenja o Holokaustu“, objašnjeno je u najavi događaja i dodato da organizatori na taj način daju „doprinos komemorativnim aktivnostima povodom 10. maja, Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, kada se obeležava sećanje na 10. maj 1942. godine kada je kamion gasna komora ”dušegupka” u smrt odvezla poslednju grupu zatočenih Jevreja iz nemačkog logora na Sajmištu. Takođe, program je deo globalne manifestacije povodom 2. maja Jom hašoa (Yom HaShoah) Dana sećanja na žrtve Holokausta koji se obeležava u Izraelu i među mnogim jevrejskim zajednicama širom sveta“.

„Ko će pisati našu istoriju?“ je sjajan film koji je producirala Nensi Spilberg, a režirala Roberta Grosman. Ovaj dokumentarno-igrani film govori o stvaranju čuvenog arhiva Emanuela Ringenbluma u Varšavskom getu, poznatom pod nazivom Ojneg Šabes (Oyneg Shabes) i ulozi hrabrih arhivista u stvaranju i čuvanju dokaza o životu jednog naroda čime su se odupreli zločinu uništenja svakog traga o njihovom postojanju, stoji povodom objašnjenja radnje filma.

8. maj – Linija Života

Filmski vodič od 2. do 9. maja 6Dokumentarni film Linija Života reditelja Darka Bajića otvoriće ovogodišnji Beldocs festival. Film se prikazuje u Kombank dvorani 8. maja sa početkom u 20 časova, a potom kreće u bioskope širom Srbije.

„Linija života“ predstavlja priču o Milošu Bajiću, prvom apstraktnom slikaru u bivšoj Jugoslaviji ali ne samo to. „Linija života“ predstavlja priču o umetnosti i životu za i posle vremena rata. Intimno i istinito, Darko Bajić će otvoriti svojim filmom Beldocs festival i približiti nam priču o svojem ocu. Ssledeća prikazivanja su 9. maja u 19 časov u bioskopu Cineplexx Srbija, i istog dana u 20.30 u Arena Cineplex Novi Sad.

9. maj – Čarobne noći

Filmski vodič od 2. do 9. maja 7Ostvarenje italijanskog režisera Paola Vercija Čarobne noći (Notti Magiche, 2018), koje je obeležio prošlu godinu, biće prikazano na Dan Evrope na Cvetnom trgu u 20 časova. Organizatori su naglasili da su za ptrebe projekcije na otvorenom pripremili ćebad.

„Film je nominovan za najbolji na festivalima u Majamiju (2019) i Valjadolidu (2018). Pažnju domaće publike privukao je na ovogodišnjem FEST-u“, istaknuto je povodom filma a povorom radnje stoji da je „Poznati filmski producent pronađen je mrtav u reci Tibar. Glavni osumnjičeni su tri mlada, ambiciozna scenarista. Tokom jedne noći u policijskoj stanici, oni prolaze kroz svoje burno, emocionalno i ironično putovanje ulicama Rima, u poslednjim trzajima slavnog doba italijanske kinematografije“.

9. maj – Edmon

Filmski vodič od 2. do 9. maja 8Francuska istorijska dramska komedija “Edmond” o piscu najpoznatije priče o Sirano de Beržeraku smeštena u Pariz krajem 19. veka. Edmond Rostan još nema trideset godina, ali već ima dvoje dece i mnogo briga. Dve godine nije ništa napisao. U očajanju, on nudi pozorištu novu predstavu, herojsku komediju u stihu, za praznike. Njegov jedini problem je u tom što ona još nije napisana.

Ignorišući hirove glumica, zahteve korzikanskog producenta, ljubomoru svoje žene i nedostatak entuzijazma svih onih oko njega, Edmond počinje da piše komad u koji niko ne veruje, a koji za početak ima samo naslov: „Sirano de Beržerak“.

U Cineplexx bioskopima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari