Filmski vodič od 25. jula do 1. avgusta 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

25. i 27. jula – Ciklus filmova “Put” posvećen Džimu Džarmušu

Art bioskop CK13, u Novom Sadu organizuje ciklus filmova “Put” posvećen Džimu Džarmušu, istakli su organizatori u najavi i dodali da će posetioci tokom trajanja ciklusa imati priliku da pogledate Čudnije od raja i Mrtav čovek.

Film Čudnije od raja biće prikazan večeras u 20.30 sati. Povodom radnje filma, organizatori su naveli: Njujorškog obešenjaka nenadano posećuje mlađi rođak. Njihov odnos se od početne negostoprimljivosti razvija u obostrano prihvatanje kroz zajedničku, nesvakidašnju i nepredvidljivu avanturu.

U subotu će u isto vreme biti prikazan Džarmušov film Mrtav čovek, koji govori o tome kako je
računovođa Vilijam Blejk nakon njemu nesvojstvenog čina ubistva, prinuđen je da beži. Na svom putu sreće Indijanca po imenu Niko koji ga priprema za njegov novi i drugačiji put u duhovni svet.

25. jul – Ten Minutes Older: The Cello

U našem prostoru Kvaka 22 smo prikazivali Ten Minutes Older: The Trumpet, a sada prikazujemo Ten Minutes Older: The Cello, ukazali su organizatori projekcije i objasnili da je film „Ten Minutes Older Cello“ – Deset minuta stariji filmski projekat iz 2002. koji se sastoji od dva kompilacijska igrana filma pod nazivom Truba i Violončelo. Projekat je osmislio producent Nicolas McClintock kao razmišljanje o temi vremena na prelazu mileniuma.

Petnaest slavnih filmskih stvaralaca pozvano je da stvore vlastitu viziju o tome šta vreme znači u deset minuta filma. Muziku za kompilacije napisao je Paul Englishby, a izvodili su ih Hugh Masekela (truba) i Claudio Bohorques (violončelo).

Oba filma su posvećena Herzu Franku i Jurisu Podnieksu (Kamera) koji su snimili kratki film „Deset minuta stariji“ iz 1978. godine, dodali su organizatori,

25. jul – Kralj lavova

Diznijev „KRALJ LAVOVA“ u režiji Džona Favroa odvešće nas u afričke savane, gde je rođen budući kralj, istaknuto je povodom ovog filma koji se daje na repertoaru u bioskopima Kombank dvorane.

Simba obožava svog oca, kralja Mufasu i srčano prihvata svoju kraljevsku sudbinu. Ali, ne raduju se svi u kraljevstvu rođenju novog mladunčeta. Skar, Mufasin brat i do tog trenutka naslednik prestola, ima druge planove. Borba za kraljevstvo obeležena je izdajom, tragedijom i dramom koja će se završiti Simbinim izgnanstvom. Uz pomoć novih, neobičnih i zanimljivih prijatelja, Simba će morati da pronađe način da odraste i vrati ono što mu po rođenju pripada, navedeno je u najavi povodom filma.

25. jul – Triumph of the will

Filmski vodič od 25. jula do 1. avgusta 2Jedan od najkontraverznijih fimova ikada „Trijumf volje“ je propagandni nacistički film iz 1935. godine. Kreacija je Leni Rifenštal, lične Hitlerove rediteljke – ukazali su organizatori projekcije ovog filma koji će biti prikazan večeras u Novom bioskopu Zvezda.

Za film je istaknuto i to da govori o kongresu partije u Nirnbergu i sadrži govore raznih nacističkih vođa. Da je sniman planirano i pažljivo nedelju dana sa velikom filmskom ekipom, a ime mu je dao sam Hitler.

Meri Devoro, teoretičarka filma, je povodom njega istakla, a organizatori preneli: „Istovremeno majstorski urađen i moralno odvratan, ovaj film je duboko obespokojavajući. U filmu ima lepote i zla i upravo ova združenost je ono što toliko uznemirava“.

25. jul – Živi brzo, umri polako

Film Živi brzo, umri polako od danas je na repertoaru bioskopa Kombank dvorana.

Organizatori su povodom radnje filma naveli: Žak je pisac iz Pariza. Iako još uvek nije napunio 40 godina, više ne veruje da je bolji deo života pred njim. Na drugoj strani Artur, student iz Bretanje, stalno je nasmejan; on odbija i da pomisli da postoji nešto u životu što nije moguće. Žak i Artur će se dopasti jedan drugom. Kao u nekom divnom snu, kao u nekoj tužnoj priči.

26. i 27. jul – Vikend Vračarskog filma

Filmski vodič od 25. jula do 1. avgusta 3Božidarac vas poziva na prvi “Vikend Vračarskog filma“ od 26. do 27. jula u parku vojvode Petra Bojovića (preko puta kafane Kalenić), istakli su organizatori u najavi projekcije i dodali da u okviru bioskopa na otvorenom žele ovog leta da podsete na poznate Vračarce i Vračarke koje su obeležile srpski i jugoslovensku kinematografiju kao što su Velimir Bata Živojinović, Zoran Radmilović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Petar Kralj, Slobodan Cica Perović, Sofija Soja Jovanović i mnogi drugi.

– Program kreće u petak sa početkom u 20:30 sati sa Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi u filmu Halo Taksi. Radnju filma je režiseri Vlastimir Radovanović postavio na jednoj taksi stanici na periferiji grada gde život teče normalno do trenutka kad se pojavi novi taksista – lepa devojka. Taksista, bivši bokser, sumnja da ga žena vara. Triler sa komičnim elementima je obeležio početak osme dekade dvadesetog veka – ukazali su oni povodom projekcije u petak.

A drugog dana, u subotu sa početkom u isto vreme prikazaće ostvarenje Zorana Radmilovića u filmu Šesta brzina.

– Komedija koja će vas nasmejati na momente do suza je snimljena paralelno dok se prikazivala i televizijska serija Priče iz radionice. Majstor Života Govedarević učestvujući otvorena srca u odnosu sa mušterijama doživljava razne nezgode. Neke su smešne, neke su tužne, neke otkrivaju lepotu, a neke ljudsku bedu – istaknuto je u najavi događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari