Filmski vodič od 31. maja do 06. juna 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

31. maj Kazablanka

Novi bioskop Zvezda ponovo je počeo sa radom. Projekcijama na otvorenom, na krovu čuvene sale, krenula je četvrta sezona. Za 31. maj zakazana je projekcija čuvenog klasika „Kazablanka“.

Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine”. Jedan od najboljih filmova svetske kinematografije govori o Riku, vlasniku restorana u Maroku, koji ne zna da li se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi, koja se jednog dana pojavljuje u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i koja očajnički traži pomoću u jeku Drugog svetskog rata. Projekcija počinje u 21 sat, a bioskop se otvara pola sata pre.

Dužina trajanja filma: 102 min

Država/Godina: SAD/1942

Žanr: drama

Uloge: Hamfri Bogart, Ingrid Bergman

Režija: Majkl Kertiz

1. jun Do poslednjeg daha

Projekcije na otvorenom sada su već postale tradicionalni deo leta u Beogradu. Alternativni umetnički prostor Kvaka 22 (Ruzveltova 39) organizuje 1. juna od 20.30 projekciju na balkonu francuskog klasika „Do poslednjeg daha”.

Filmski vodič od 31. maja do 06. juna 2

Čuveni film Žan-Lika Godara smatra se jednim od najuticajnijh filmova francuskog novog talasa. Priča govori o Mišelu, mladom sitnom kriminalcu koji sebe modelira kao filmsku ličnost Hamfrija Bogarta. Nakon krađe automobila u Marseju, Mišel upuca policajca koji ga je pratio na seoskom putu. Bez prebijene pare i u bekstvu od policije, on se okreće svojoj američkoj devojci Patrisiji, studentkinji, koja prodaje NJujork Herald Tribjun na ulicama Pariza.
Dužina trajanja filma: 89 min

Država/Godina: Francuska/1960

Žanr: drama

Uloge: Žan-Pol Belmondo, Džin Siberg, Danijel Bulanžer

Režija: Žan-Lik Godar

2. jun Eva

Novi film Benoa Žakoa od nedavno je na repertoaru domaćih bioskopa. Ostvarenje koje je prikazano na ovogodišnjem Berlinskom festivalu predstavlja rimejk čuvenog klasika Džozefa Lusija iz 1962, u kome je svojevremeno igrala Žana Moro. Ovaj put u glavnoj ulozi je Izabel Iper. Priča počinje kada tokom velike snežne oluje dramski pisac potraži utočište u brvnari, gde se susreće sa misterioznom ženom.

Filmski vodič od 31. maja do 06. juna 3

Dužina trajanja filma: 130 min

Država/Godina: Belgija, Francuska/2018

Žanr: drama, ljubavni

Uloge: Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel, Julia Roy, Richard Berry

Režija: Benoît Jacquot

3. jun Klub zadovoljnih žena

Slavne glumice Džejn Fonda, Dajana Kiton, Kendis Bergen i Meri Stinburgen u novoj zabavnoj komediji pokazuju kako život u trećoj životnoj dobi može biti itekako interesantan. Radnja filma je smeštena u Kaliforniju, a prati život četiri prijateljice čiji se životi promene nakon čitanja knjige „Pedeset nijansi – Siva”. Trilogija „Pedeset nijansi” inače nije vrsta literature koju ove uspešne i inteligentne dame imaju običaj da čitaju, međutim njihovi se životi drastično menjaju nakon što pročitaju slavni erotski roman.

Filmski vodič od 31. maja do 06. juna 4

Dužina trajanja filma: 103 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: komedija

Uloge: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen

Režija: Bill Holderman

4. jun Čarobni princ

Svi znamo kako se završavaju klasične bajke. Pepeljuga se udaje za princa na belom konju, Snežana takođe, a Uspavana lepotica se udaje za…isto princa na belom konju. Ali pitanje je kako će se završiti nova animirana priča. Kao beba, princ Šarmer je blagosloven neodoljivim šarmom zbog kojeg se na njega sve žene lepe kao magnet. Svaka žena koju upozna se zaljubljuje u njega. Nakon što postaje veren sa tri devojke, princ uz pomoć stranca odluči da krene u potragu za pravom ljubavi. Međutim, stranac Leni krije veliku tajnu.

Filmski vodič od 31. maja do 06. juna 5

Dužina trajanja filma: 90 min

Država/Godina: Kanada, SAD/2018

Žanr: animirani, porodični, komedija

Uloge: Demi Lovato, Wilmer Valderrama, Sia

Režija: Ross Venokur

5. jun Zadrži dah

Iznenada i potpuno nenajavljeno, jednog dana smrtonosna magla spustila se na Pariz i prekrila čitav grad. Preživeli su našli utočište na krovovima visokih zgrada. Bez bilo kakve informacije, struje, bez vode i hrane, jedna porodica pokušaće da preživi ovu katastrofu. Ali, kako sati budu prolazili, postaće jasno, pomoć neće doći i oni će morati da se oslone na svoju sreću.Filmski vodič od 31. maja do 06. juna 6

Dužina trajanja filma: 99 min

Država/Godina: Kanada, Francuska/2018

Žanr: naučna-fantastika, triler

Uloge: Romain Duris, Olga Kurylenko, Fantine Harduin

Režija: Daniel Roby

6. junMaria By Calas

Treće izdanje jedinog festivala u Srbiji posvećenog isključivo muzičkim dokumentarnim filmovima Dok’n’Ritam biće održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad. Od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima (o kojima se često ne zna mnogo zato što obično nisu i izvođači tih pesama), pa sve do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one sa druge strane, iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka… na programu je veliki broj zanimljivih naslova. Filmski vodič od 31. maja do 06. juna 7

U noći otvaranja, nakon koncerta sastava Moussaka, biće prikazan film o operskoj divi Mariji Kalas. Priča o životu ove grčko-američke zvezde ispričana je njenim rečima.

Dužina trajanja filma: 113 min

Država/Godina: Francuska/2017

Žanr: dokumentarni

Uloge: Fanny ArdantMaria CallasAristotle Onassis

Režija: Tom Volf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari