Filmski vodič od 6. do 13. februara 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

6. februar – Zviždači

Kristi, policijski inspektor u Bukureštu igra za obe strane. Kada ga lepa Gilda uvuče u rizičnu pljačku, oboje će morati da krenu putevima prevare i izdaje. Da bi preživeli, moraju da nauče tajni jezik zviždača na španskom ostrvu Gomera – stoji u vezi sa radnjom filma Zviždači koji večeras dolazi u bioskope.

6. februar – Ptice grabljivice i fantastična emancipacija Harli Kvin

Pripremite se dame, jer stiže famozna, neponovljiva i potpuno nepredvidljiva Harli Kvin. Ovaj put bez Džokera. Radnja se odvija oko grupe heroina i negativki DC-jevog univerzuma, a glavna zviezda je Margot Robbie kao famozna Harli Kvin koju smo već imali prilike da gledamo i u filmu Suicide Squad.

Harli Kvin predvodi svoju jaku žensku ekipu koju čine: Jurnee Smollett-Bell kao Black Canary, Mary Elizabeth Winstead kao Huntress, Rosie Pere kao Renee Montoya i mlada debitantkinja Ella Jay Basco kao Cassandra Cain, ukazano je povodom ovog filma koji od večeras stiže u bioskopske sale.

6. februar – Frka

Zabavna animacija producenata franšize „Šrek“ u kojoj će uživati cela porodica. Priča puna akcije i humora o razmaženom psu koji mora da nauči kako da preživi na ulici, kao i svaki drugi pas! Otkako je bio štene, Frka živi lagodnim životom.

Živi u velikoj vili, jede sočne odreske, spava na najfinijoj posteljini i živi životom o kakvom pas može samo da sanja. Kada ostane bez vlasnika, Frka se nađe sam na ulici, daleko od svoje kuće. Frkina naviknutost na privilegovani i život čini ga klasičnim primerom ribe na suvom u ovom zastrašujućem svetu, istaknuto je povodom radnje ovog animiranog filma koji će se od večeras naći u bioskopima.

6. februar – 1917

Oskarom nagrađeni reditelj Sem Mendez, poznat po velikim hitovima poput Vrtloga života, Skyfall i Spectre, predstavlja spektakl o Prvom svetskom ratu jednostavnog naziva 1917.

Napeta ratna drama prati dva mlada britanska vojnika, koji dobijaju naizgled nemoguću misiju. U trci protiv vremena moraju preći neprijateljsku teritoriju i dostaviti poruku koja će zaustaviti napad na stotine vojnika, koji nemaju pojma da se napad sprema, a među njima je i brat jednog od dvojice vojnika. Oskarovac Mendes u filmu prikazuje zaista fantastične, ali i zastrašujuće ratne scene koje nismo do sada imali prilike da vidimo na velikom platnu, stoji u vezi ovog filma koji je se prikazuje u bioskopima od početka januara.

6. februar – Gde je dom?

Pretpremijera dokumentarnog filma Saše Perić “Gde je dom?“ biće održana večeras u Galeriji Kvakva 22 sa početkom u 19 sati, ukazano je u najavi.

„Slađan i Dragan su dvojica mladića čije odrastanje je bilo dosta drugačije od odrastanja većine njihovih vršnjaka. Obojica su kao veoma mladi dospeli u dom za nezbrinutu decu, na mesto koje je trebalo da za njih bude utočište od porodičnih problema. Gotovo 20 godina nakon dolaska u dom oni se prisećaju najranijih dana svog detinjstva, prvih utisaka iz doma, iskustava koja su ih zauvek obeležila, odnosa sa drugom decom i vaspitačima, teških i lepih trenutaka, izazova i prepreka preko kojih su morali preći nakon započinjanja samostalnog života. Kroz njihove priče prelama se jedan poseban pogled na odrastanje i porodicu, prijateljstvo i ljubav, patnju i usamljenost, hrabrost i istrajnost“, istaknuto je u opisu ovog ostvarenja i dodato da će nakon filma biti organizovan razgovor sa ekipom i akterima filma.

6. februar – Bilo jednom na FDU [Klasa 2016]

Projekcija ispitnih filmova studenata Fakulteta dramskih umetnosti biće održana u Kombank Dvorani, u sali 1, večeras u 19 časova, a ulaz je besplatan. Filmovi su realizovani u letnjem semestru treće godine studija.
O filmovima:

“Izvršenje“ Siniša Cvetić, 32′

Petočlana porodica biva prisilno iseljena iz svog stana od strane građevinskog investitora. Na dan iseljenja puno tenzije nastaje između članova porodice dok pokušavaju da razumeju zašto bivaju iseljeni i spasu stan.

Uloge: Eva Ras, Branislav Lečić, Dunja Stojanović, Aleksandar Kecman, Iva Jovanović
Režija: Siniša Cvetić
Scenario: David Jakovljević
Producentkinja: Bojana Conić
Direktor fotografije: Milan Petković
Zvuk: Jelena Đolić
Miks zvuka: Milica Kuzmanovski
Montaža: Vladimir Živanović

“Slobodni skakači“ Doroteja Kovačević, 19′

Nakon pokušaja samoubistva, mlada devojka Jana se nađe na proslavi prvog rođendana devedesetogodišnjeg Blagoja.

Uloge: Anja Pavićević, Igor Borojević, Amar Ćorović, Vlasta Velisavljević , Branka Petrić, Branko Janković, Vahid Džanković, Miona Marković, Nikola Cvetković, Andrija Nikčević, Relja Janković
Režija, ideja za scenario i izvršna produkcija: Doroteja Kovačević
Scenario: Veronika Klačar
Producenti: Anja Kovačević, Veronika Klačar, Jovana Čučuković, Ratko Rale Obrenov, Lazar Ivanović
Direktor fotografije: Vuk Papić
Montaža: Rastko Ubović
Dizajner zvuka: David Jovan Radosavljević
Snimatelj zvuka: Marko Mitrović
Kostim: Julija Knežić
Scenografija: Sanja Usanović, Luka Petković, Veronika Klačar

“Ludi“ Luka Mihailović, 20′(mn.); pridev – označava mentalno nestabilne, nepraktične, iracionalne, zanesene i opsesivne osobe. Ovo je film o jednoj generaciji.

Uloge: Filip Stankovski, Denis Murić, Anita Ognjanović, Pavle Čemerikić. Iva Jovanović. Matija Lukač, Mikica Petronijević
Scenario i režija: Luka Mihailović
Produkcija: Mijat Cmiljanić
Direktor fotografije: Milica Cvetković
Montaža: Rastko Ubović
Snimatelj i dizajner zvuka: Strahinja Milojević
Kostim: Julija Knežić
Kompozitor: David Jovan
Rekvizita: Gavrilo Nenadović

“Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti“ David Jovanović, 29′

Umetnost radi umetnosti – žanrovski košmar studiranja filmske režije na fdu pretvoren u ispitni film najrevnosnijeg studenta-nepušača završava na jedini moguć način: ubistvom radi ubistva.

Uloge: Nikola Pavlović, Nikola Cvetković, Jovana Krstić, Saša Sagradžija, Pavle Čemerikić, Svetozar Cvetković
Režija: David Jovanović
Scenario: Bogdan Stefanović, David Jovanović
Producenti: David Jovanović, Antonio Toni Andrić, Pavle Milošević, Ratko Matić
Ko-producenti: Mladen Teofilović, Marija Stošić, Marija Simić
Direktor fotografije: Mladen Teofilović
Montažeri: David Jovanović, Stefan Rokvić
Dizajner zvuka: Antonio Toni Andrić
Scenograf: Nađa Trajković
Kostimograf: Milena Kostić
Animirani film: Nataša Mihailović, Andreja Lepir
Kompozitor: David Jovan Radosavljevic
Masker: Marija Stošić
Majstor specijalnih efekata: Danilo Dudić
Grafički dizjaner: Elda Stanković

Pauza: 15 min.

“Influenser“ Branko Andrić, 25′

Kima i Luna su netalentovani mladi ljudi sa jakom željom da postanu poznati smatrajući to najvećim uspehom. Došli su u Beograd gde započinju svoj uspon na vrh trep-folk scene snimanjem pesme i spota koji postaje viralan. Ipak, stvari se ne odvijaju baš onako kako
su zamišljali.

Uloge: Jovan Jovanović, Tamara Milošević, Filip Hajduković, Sofija Rajović, Marko Brkić, Jana Bjelica, Vladimir Gvojić
Scenario i režija: Branko Andrić
Producenti: Jelena Hrvačević, Janko Đorić
Direktor fotografije: Aleksandar Bartol
Montaža: Marko Džambić, Branko Andrić
Snimatelj zvuka: Nikola Kostović
Dizajn zvuka: Sergej M. Vučković
Kompozitor: Nikola Vasović Vasa
Aranžman i miks/master pesme: David Jovan
Kostim: Ivana Vlašić
Scenografija: Dina Nedelkov
Šminka: Jelena Spasojević, Marija Vujković

“Plaču“ Nina Ognjanović, 13′

Tri druga iz kraja provode dan kao i obično.

Uloge: Aleksandar Kecman, Stefan Bundalo, Bojan Krivokapić, Miona Marković, Mina Sovtić
Scenario i režija: Nina Ognjanović
Produkcija: Kosta Ilić, Janko Đorić
Direktor fotografije: Vladislav Andrejević
Montaža: Rastko Ubovic
Snimanje i dizajn zvuka: Nikola Pavlović

“Sve kako treba“ Nikola Stojanović, 23′

Jovana, samohrana majka želi da provede svoj rođendan sa ćerkom Sarom, ali njeni planovi su uništeni kada Sara pozove oca na rođendan.

Uloge: Jelena Stupljanin, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović
Režija i montaža: Nikola Stojanović
Scenario: Nađa Petrović
Direktor fotografije: Mladen Teofilović
Produkcija: Nikola Stojanović, Nađa Petrović, Tijana Savić, Mladen Teofilović
Kostim: Ana Petrović

https://www.facebook.com/nina.ognjanovic.1/videos/10221651930676752/

13. februar – Tomazo

Abel Ferara postavlja pitanje da li ostareli i namučeni reditelj može da nađe sreću u ulozi supruga i oca. Pitanje muči i glavnoj junaka Tomaza koga Ferara predstavlja sa nežnošću i razumevanjem, a Vilijam Defo ga igra brilijantno i otvoreno.

Kako se autor i junak pitaju, tako i publika treba da postavi pitanje da li joj je potreban još jedan film o požudnom, grešnom, a genijalnom reditelju u poznijim godinama – Tomazova posvećenost sopstenom duhu i Ferarina opširna studija karaktera daju pozitivan odgovor, ukazano je povodom ovog filma koji će od sledećeg četvrtka biti prikazivan u bioskopima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari