Peticija koju je već potpisalo više od dve stotine profesora, naučnika i umetnika, protiv privremenog zatvaranja Galerije fresaka u Beogradu, iznenadila je upravu Narodnog muzeja, u čijem se sastavu nalazi prostor u ulici Cara Uroša, a u koji bi trebalo da se usele konzervatorske službe dok traje rekonstrukcija zgrade Narodnog muzeja.

Peticija koju je već potpisalo više od dve stotine profesora, naučnika i umetnika, protiv privremenog zatvaranja Galerije fresaka u Beogradu, iznenadila je upravu Narodnog muzeja, u čijem se sastavu nalazi prostor u ulici Cara Uroša, a u koji bi trebalo da se usele konzervatorske službe dok traje rekonstrukcija zgrade Narodnog muzeja. „To su službe koje ne mogu da prestanu sa radom tokom rekonstrukcije zgrade“, objašnjava u izjavi za Danas Aleksandra Šojić, iz kancelarije za odnose sa javnošću Narodnog muzeja. „Reč je samo o pogrešnom razumevanju uslova u kojima će Muzej biti primoran da radi narednih godina, dok se ne okonča rekonstrukcija centralne zgrade, a to su prilike kojima se svi moramo prilagoditi“. Prema rečima Aleksandre Šojić, izložbene aktivnosti Narodnog muzeja neće biti prekinute, dok će o pripremi gostovanja muzejskih zbirki u inostranstvu i gradovima Srbije brinuti konzervatorske službe NM, kojima je potreban adekvatan prostor za rad.
Tokom rekonstrukcije zgrade na Trgu Republike, kopije živopisa i odlivci skulptura iz Galerije fresaka biće smešteni u bezbedan prostor zajedno sa ostalim kolekcijama Narodnog muzeja. Inače, u Galeriji fresaka već duže vreme radi Diana – Centar za preventivnu konzervaciju Narodnog muzeja, koji osim stručnih seminara organizuje i radionice za decu. Programi za decu i mlade, stručni skupovi i različite kulturne manifestacije, oživeli su prostor koji je od svog osnivanja 50-ih godina prošlog veka, iako u samom centru grada, najčešće bio nedostupan javnosti.
U Narodnom muzeju odbacuju tvrdnje navedene u peticiji, da je postavka „prepolovljena“ a prostor Galerije fresaka „unakažen“. „Galerija fresaka neće promeniti namenu“, naglašava Aleksandra Šojić i dodaje da Galeriju očekuje osavremenjivanje postavke koja nije menjana decenijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari