Galerija Matice srpske dobitnik nagrade DISRUPT  1Foto: Galerija Matice srpske

Dobitnik nagrade DISRUPT za 2020. godinu, za projekat “Izvanredni u vanrednom” je Galerija Matice srpske.

Među 60 prijavljenih kandidata u deset različitih kategorija, na javnoj dodeli nagrada održanoj u četvrtak u onlajn formatu, Galerija Matice srpske proglašena je dobitnikom DISRUPT nagrade u kategoriji Kultura i umetnost – potkategorija komunikacija za projekat “Izvanredni u vanrednom”.

DISRUPT nagradu marketing agencije “Adam studio” dodeljuju renomirani profesionalci iz struke kompanijama, institucijama, agencijama, medijima, nevladinim organizacijama i pojedincima, čiji projekti su se posebno istakli tokom jedne kalendarske godine.

Nagradom se ističu i promovišu projekti koji vuku napredak društva i predstavljaju novinu u određenom delu poslovanja, svojom inovativnošću i disraptivnim modelom komunikacije.

Projektom “Izvanredni u vanrednom” Galerija Matice srpske je predstavila svoje aktivnosti realizovane u izmenjenim okolonostima izazvnim izbijanjem panedemije tokom prethodne godine.

Polazeći od uverenja da umetnost snažnom komunikativnom dimenzijom može okrenuti posmatrača ka unutrašnjem životu i suočavanju sa uzburkanim emocijama i mislima, ponuditi podršku, vedrinu i drugačiji ugao posmatranja, Galerija Matice srpske je sredinom marta preseljena u virtuelni prostor, a sadržaji plasirani na društvenim mrežama vremenom su se dopunjavali, transformisali i kreirali novi disraptivni model muzejske komunikacije.

Galerija Matice srpske dobitnik nagrade DISRUPT  2
Foto: Galerija Matice srpske

– Bili smo jako počastvovani ovom nagradom jer je naš rad prepoznat kao iskorak. Znate, Galerija Matice srpske je ustanova tradicionalnog tipa i da ona kao takva bude prepoznata da je napravila iskorak u modernom vidu komunikacije sa publikom, naročito u teškim vremena, zaista je nešto posebno za nas. Naravno, mi smo se zaista tokom cele prošle godine potrudili da budemo kreativni i da krizu pretvorimo u šansu za nove programe i pristupe našim kolekcijama sa željom da publici i pratiocima ulepšamo život umetničkim sadržajima, naročito u onom teškom period izolacija zbog pandemije, izjavila je za Danas ovim povodom Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica ove institucije.

Iskorak je započet akcijom “Galerija Matice srpske s vama kod kuće” koja je u svetu digitalnih medija donela interaktivne kvizove, umetničke izazove, virtuelna vođenja, predavanja, onlajn izložbe i edukativne programe za decu i potom “Umetnički izazov Galerije”, kao i akcijama “Budi uz umetnost”, “Iz udobnosti vašeg doma” i “Ukus umetnosti”.

Sadržaji su nadograđivani, a iskustva programa plasiranih u digitalnom svetu preneta su u skladu sa epidemiološkim merama u prostor Galerije kroz kampanju “Oči u oči sa umetnošću” i programe “Avantura za velike i male” i “Prepusti se umetnosti” za koji je posebno opremljena soba za meditaciju u okviru Stalne postavke Galerije Matice srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari