Gavrilo Princip je balkanska preteča Nelsona Mandele

Istoričar Dušan T. Bataković, direktor Balkanološkog instituta SANU

Ostavite komentar


  1. Gavrilo Princip je atentator! … Kao sto je Aleksandar Vucic atentator na slobodu medija i komunikacija. Obojica su nepozeljni za demokratiju i gradjanske slobode.!

  2. Dok je Batakovica i slicnih rodoljuba moglo bi se uskoro desiti da Seselja, Milosevica, Dikica .. …proglase pretecama Majke Tereze. Onda se cude sto u Evropi prave sprdnju
    sa usko/trasiranim nazovi piscima i polu/pismenim politicarima iz Beograda.

  3. Poštovani kolega Batakoviću, živo me interesuje gde je stariji sin Esad paše Toptanija služio vojsku? I do kog oficirskog čina je dogurao? Koliko je to prijateljstvo sa Esad pašom koštalo srpski budžet?

  4. Komentari s Gandijem, majkom Terezom su super…
    Javila sam se da kažem da je pošto je Bataković toliko prisutan na sajmu knjiga 2016 to samo znak da smo i dalje ruska guberija (nema se tu šta tumačiti) gola okupacija: "pustio bi ja njega ali neće on mene"!

  5. Зна ли ико суштину поређења, познаје ли било ко рану историју Манделе….па радио је све као и Принцип, стим што Принцип, није могао да изађе жив из затвора, где су га "цивилизовани" аустријанци зверски мучили, да би као Мандела, могао да настави борбу другим средствима. Слава неумрлом великану!!!

  6. Autor ovog besmislenog poređenja dužan je čitaoocima, po mom mišljenju, da objasni koji su atentati opravdani i poželjni. On je, izgleda, zaboravio sudbine stotina Srba u Austrugarskoj koji su stradali u odmazdi tadašnje vlasti! Šta je to,, u opšte, h e r o j s k i čin?! Mladi, zaneseni i – nepomišljeni Srbi , učesnici sarajevskog atentata su više od sto godina živa rana i velika tuga u našem sećanju. Međutim, trezven i racionalan sud o smislu tog atentatu treba prepustit ozbiljnim i odgovornim istoričarima.

  7. @радивој
    Uvek isto spinovanje cinično prozivanje zapadnih država da su totalitarne. Ubijen prestolonaslednik, a šta su trebali da Principa stave u hotel od 5 zvezdica? Eto slično šta su radili u carskoj kao i komunističkoj Rusiji kad god bi anrhisti i seoski revolucionari ubili nekog birokratu, kao odmazde sledile likvidacije stotine hiljada seljaka…ubijeno je tako na milone ljudi…
    Uzgred eto ta nezivilizovana Austrougarska je u I svetskom ratu Milutina Milankovića (bio zarobljen) stavila u biblioteku akademije nauka u Budimpešti (nije ga tretirala kao Principa)…
    A to Principovo ubistvo ima posebnu težinu (za naš narod) koju? Ferdinand da je došao na presto je hteo da sprovede sledeće: da od dvojne morahije napravi trojnu monarhiju "austrijanci-mađari-sloveni". Zato je taj atentat primer KAKO RADITI U KORIST SOPSTVENE ŠTETE! Kakav Mendela kavi bakrači…

  8. Nesretni Gavrilo je mislio da puca za Jugoslaviju ravnopravnih naroda, a zloupotrebili su ga dripci kao što je Bataković. Tajna ruska šapa već 200 godina ovde žari i pali. Likvidirali su Aleksandra i Dragu rukom debilnog Apisa. Nesretnik je bio toliko ograničen da je na kraju završio ispred streljačkog stroja kojim je komandovao neki Bataković u ime srpske krune, ali je u međuvremenu u svojoj bahatosti, a za ruski račun, uspeo da isprovocira svetski rat. Od cenjene Titove Jugoslavije kojoj niko nije smeo da se meša u unutrašnje stvari, do nespretnog ruskog satelita koji vladinom činovniku Petruševu postavlja počasnu jedinicu žandarmerije na Aerodromu Beograd.

  9. "Nesretni Gavrilo je mislio da puca za Jugoslaviju ravnopravnih naroda, a zloupotrebili su ga dripci…" Cvrc! "Nesretni" Gavrilo je bio zamlata koja je samo čekala dripce. Da je danas živ, bio bi u navijačkoj rulji i verovatno bi prepričavao kako je palio američku ambasadu i Bajrakli džamiju dok su "naši" bili na vlasti. Debil!

  10. Batakovića su već napadali Nemci zbog ovog poređenja. Bataković odgovara revizionistima na ružna poređenja Principa sa Alkaidom i Hamasom. jedan nemački istoričar se čak usudio da ga uporedi sa Mugabeom. Bataković je u pravu da je zbog antikolonijalizma Princip najbliži Mandeli. Da je preživeo zatvor, možda bi i on išao Mandelinom putanjom. Zvuči sasvim logično. Ne razumem tamošnje, beogradske komentare. Lepo je rekao Crnjanski. O srbima najgore govore Srbi i nigdje se kao u Srbiji ne dozvoljava da se o Srbiji govori s ružnim i odvratnim kvalifikacijama. Nama ovdje u Njemačkoj, zabranjuju po školama i štampi bilo kakvu kritiku na račun njemačke prošlosti, pa vi vidite.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.