Generalna proba nove predstave „Lepotice” u zaječarskom teatru bez publike 1Foto: zajecar.info

Jedino profesionalno pozorište u Istočnoj Srbiji, zaječarsko Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović” ove godine obeležava 75 godina od osnivanja, kao i 30 godina pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića”.

Tokom svog postojanja dugog 7,5 decenija zaječarsko pozorište imalo je 430 premijera, a na 431. pozorišna publika u Zaječaru će još malo sačekati. Naime, iako planirano za sutra premijerno izvođenje predstave Lepotica po motivima drame „Lepotica Linejna” Martina Makdone sačekaće povoljniju epidemiološku situaciju.

-Sutra je generalna proba, bez publike, a čim se budu stvorili epidemiološki uslovi, premijera će biti igrana pred publikom – kaže za Danas direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričič.

Ova predstava je master rad reditelja Janka Cekića, čiji je mentor Egon Savin, jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja i redovni profesor na Кatedri za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Savin je nedavno bio u Zaječaru, a nakon probe Lepotice zahvalio se pozorištu koje je poklonilo poverenje jednom mladom reditelju, početniku.

-Mislim da je to poverenje opravdano, da ćete dobiti jednu jako lepu, gledljivu predstavu sa ozbiljnim glumačkim rezultatima i nadam se da ćete ovog mladog reditelja zvati ponovo – kazao je Egon Savin.

Osim Lepotice, u pripremi je još jedna predstava. U koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, radi se Antigona Sofokla, u adaptaciji i režiji Nenada Todorovića.

Premijera je planirana za 9. februar u Gračanici, nakon toga i u Zaječaru, ukoliko zbog epidemiološke situacije za to budu postojali uslovi, dok je za kraj februara najavljena je i beogradska premijera.

-Uskoro će početi rad na dečijoj predstavi Lepotica i zver po tekstu Željka Hubača, a do kraja sezone uradićemo i Nušićevog Narodnog poslanika u režiji Miloša Jagodića i još najmanje jednu predstavu. Ovog proleća biće održan tradicionalni međunarodni festival pozorišta za decu „Zaječar” i u oktobru jubilarni 30. „Dani Zorana Radmilovića”. – rekao nam je Vladimir Đuričić.

Publici prošlogodišnjih „Dana Zorana Radmilovića” predstavljena je knjiga Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4 – Zoran 2020” u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović”, kao jedan od projekata kojima pozorište iz Zaječara obeležava jubileje i javnost podseća na lik i delo rođenog Zaječarca, Zorana Radmilovića.

Radi se na dokumentarnom filmu „Glumčina”, čiji je producent Siti produkcija iz Niša, a koproducent zaječarsko pozorište,saradnik na scenariju Milan Caci Mihailović, a reditelj Vladimir Ristić.

Prema rečima reditelja Ristića film je mozaičnog tipa i jedna linija prati Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih dosad neobjavljenih priča.

-Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu: Zdravko Šotra, Mira Banjac, Goran Marković i drugi. Veliki oslonac će biti arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije – objašnjava reditelj Ristić.

Bila je planirana i pozorišna predstava „Glumčina” u adaptaciji i režiji Ivana Bekjareva, koji je adaptirao intervjue i novinarske tekstove o Zoranu Radmiloviću i priredio priču u kojoj su pored ostalog iznete i manje poznate stvari o velikanu našeg glumišta.

Na žalost, Bekjarev je preminuo, a najavljena predstava imaće javno čitanje na “Danima Zorana Radmilovića” ove
jeseni kao svojevrsna počast i Bekjarevu i Radmiloviću.

Podsećamo, oktobra 1946. godine u Zaječaru je formirano Oblasno narodno pozorište i par meseci kasnije, 2. februara 1947. u nekadašnjem Esnafskom domu odigrana je prva premijera – komad „Žita cvetaju” Jurija Mokreva.

Iz zaječarskog teatra je 1965. godine inicirano osnivanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji, Susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”, a „Dani Zorana Radmilovića” osnovani su 1992. godine, dok festivalska nagrada koja nosi Zoranovo ime, važi za jednu od najprestižnijih u glumačkom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari