Genocid i teologija: Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u Muzeju „21.oktobar” Kragujevac 1Foto: Z. S. M.

 

Naučni skup, 6. po redu na temu „Holokaust: nasleđe fašizma” ove godine pod naslovom „Genocid i teologija” održaće se u ponedeljak, 29. januara u Muzeju „21. oktobar” u kragujevačkom Spomen parku Šumarice.

Kao i prethodnih godina autori programa su Marko Terzić, istoričar i viši kustos Muzeja „21. oktobar” i dr Predrag Krstić, filozof i istraživač sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Skup počinje u 10 sati pozdravnim govorima direktorke Spomen-parka „Kragujevački oktobar” Marijane Stanković i predstavnika Saveza jevrejskih opština Srbije.

Holokaust i mladi

U prvom, prepodnevnom delu skupa koji je nazvan „Holokaust i mladi” na temu „Oni koji su preživeli Holokaust” (lično svedočenje o užasima Holokausta) govoriće Andrej Ivanji, a o načinu „Kako razgovarati sa učenicima o Bogu i Holkaustu?” izlagaće Nada Banjanin Đuričić (Centar za primenjenu istoriju, Železnička tehnička škola, Beograd)

Promisao posle Aušvica

Drugi blok naučnog skupa odvijaće se pod nazivom „Promisao posle Aušvica?” u okvoru koga će izlagati dr Dragana Stojanović (Fakultet za medije i komunikacija, ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) na temu „Postholokaustovska čitanja u jevrejskoj misli: trauma, vera i kontinuitet”, dr Saša Antonijević (sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve) na temu „Susret Pravoslavne Crkve sa Holokaustom” i Ivan Ivanji (prevodilac, pisac i publicista) – „Aušvic nije samo ime jednog logora nego pojam”.

Holokust i teologija

Popodnevna sesija skupa nazvana je „Holokaust i teologija”, na čijem početku je predviđen razgovor učesnika programa i posetilaca o temi skupa uz predstavljanje zbornika radova „Holokaust i teologija” moderatora dr Predraga Krstića.

Uvodničari u razgovor su: mr Željko Šarić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci) – filozof i jedan od urednika zbornika „Holokaust i teologija”, dr Dragan Bošković (FILUM, Univerzitet u Kragujevcu) – pesnik, teoretičar i istoričar književnosti i Vladan Kostadinović (Bogoslovija Sv. Jovana Zlatoustog, Kragujevac) – sveštenik SPC, profesor.

Organizator skupa je Spomen-park „Kragujevački oktobar”.

Realizaciju programa je finansijski pomogla Jevrejska kulturna i humanitarna fondacija „Sabataj Buki Finci” iz Zemuna.

Partneri u realizaciji programa su ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju – Univerzitet u Beogradu, Savez jevrejskih opština Srbije, Centar za studije sećanja Univerziteta u Kragujevcu, Centar za primenjenu istoriju – Beograd, Udruženje „Jevrejska digitalna biblioteka” – Beograd i Centar za izgradnju mira – Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari