Kragujevac: Naučni skup povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta 1Foto: Z. S. M.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokusta u Muzeju „21.oktobar” u Kragujevcu, po peti put se organizuje naučni skup koji za cilj ima da podseti na najveći zločin u istoriji čovečanstva, kao i da se njegove žrtve ne zaborave.

Ovogodišnji skup koji se održava u četvrtak, 26. januara, u muzeju u Šumaricama ima naziv „Holokaust: nasleđe fašizma 5 – Tonovi zla”, a autori programa su Marko Terzić, istoričar i viši kustos Muzeja „21. oktobar” i dr Predrag Krstić, filozof i istraživač sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

– Mi smo kao memorijalni muzej posvećeni sećanju na sve ljude pobijene u tri dana oktobra 1941. godine u Kragujevcu, a među njima su bili i okupatorima tada dostupni odrasli muškarci Jevreji, te nekoliko žena iz jevrejske zajednice koja je pre rata živela u Kragujevcu. Stoga smatramo da je važno da obeležimo sećanje na početak holokausta u našem gradu u svojem najbrutalnijem delu koji je značio fizičku eliminaciju tih ljudi, ističe Marko Terzić, koautor programa.

Namera ovogodišnjeg skupa je, kako kaže, da pre svega prikaže glavne tokove tonskih svedočenja i obrada Holokausta, a potom i da tematizuje osetljivi odnos jednog po značaju i dimenzijama neuporedivog istorijskog događaja i jedne umetničke forme koju na kardinalan način provocira.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari