Glavnu nagradu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala osvojio "Moj jutarnji smijeh" 1Foto: Pixabay / geralt

Glavnu nagradu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala (MFF) Propeler Motovuna, osvojio je srpski film „Moj jutarnji smijeh“ Marka Đorđevića, a pripala mu je i nagrada FIPRESCI koju dodeljuje žiri filmskih kritičara.

Članovi glavnog žirija, Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocenili su da je taj Đorđevićev dugometražni prvenac „izuzetno filmsko ostvarenje , istovremeno duhovito i bolno“, javlja egencija Hina.

Radnja prati skoro tridesetogodišnjaka koji je još nije imao ljubavno iskustvo, živi s ocem alkoholičarom i zaštitnički nastrojenom majkom, a svoj ‘problem’ pokušava da reši kod vidovnjaka.

Ta „komedija očaja“ premijerno je prikazana na festivalu u Roterdamu, a glume Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac, Bratislav Slavković.

„Moj jutarnji smeh“ je, inače, poslednji film jedne od najmlađih legendi srpske kinematografije Nebojše Glogovca.

Žiri je, kako prenosi Hina, ocenio da se reditelj u filmu „bavio vrlo intimnom temom“, i da je, dozvoljavajući sebi intuitivan pristup, uspeo da pomeri granice očekivanog, omogućio glumcima potragu ka nepoznatom i tako stvorio „vrlo autentičan i hrabar film“ koji se „gleda aktivno, čas smuz smeh, čas osećajući nelagodu“.

Posebno priznanje dodeljeno je glumcima tog filma Filipu Đuriću i Ivani Vuković za „nepredvidivu, nesebičnu kreatvnu suigru u kojoj su, pruživši jedan drugome poverenje, prešli granice očekivanog, doslovnog robovanja kontinuitetu likova i dopustili sebi i partneru da u nepoznatom dođu do vrlo intimnih iracionalnih rešenja“.

Žiri FIPRESCI, u kome su bili Sanjin Pejković, Masimo Lećii i Robert Tabula, nagradio je Đorđevićev film za „inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode“ i „za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja“.

Motovun Film Festival ove godine je, zbog epidemije koronavirusa, organizovan kako putujući festival uz organizovanje projekcija u 25 gradova širom Hrvatske, a završen je u nedelju uveče u Zagrebu, kada su prikazani nagrađeni filmovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari