Glumačke svečanosti Milivoje Živanović: Radost za glumce 1Foto: wikipedia

Festival Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ održava se u Požarevcu svake godine u prvoj nedelji aprila.

Publici se tada pruža prilika da se susretne sa najvišim glumačkim dometima u najboljim predstavama godišnje produkcije domaćih pozorišta o čijem izboru brine selektor.

To su uvek respektabilna imena iz oblasti pozorišne kritike ili teatrologije a dosad su selektorski doprinos festivalu između ostalih dali Jovan Ćirilov, Muharem Pervić, Petar Marjanović, Božidar Đurović…

Požarevac tih festivalskih dana živi za pozorište i slavi glumačku profesiju, uvek iznova budeći sećanja na veličinu glumačke igre svog slavnog sugrađanina jednog od najvećih srpskih glumaca – Milivoja Živanovića.

– Uz Dane Zorana Radmilovića u Zaječaru, Glumačke svečanosti su jedina dva festivala u Srbiji posvećena glumcu. Naravno, da se glumci raduju požarevačkom festivalu jer su oni jedini mogući lauerati. – kaže za Danas dramaturg Željko Hubač koji je prošle godine otvorio 23. izdanje ove manifestacije.

On podseća da je odavno kazao kako smatra pozorište nepravednim društvom u kome bi sve ostale veštine bile besmislene da nema glumaca.

– Kad sam otvarao festival skrenuo sam pažnju da ova smotra otvara bolnu temu o položaju glumca danas ne samo u pozorištu već u društvu. Naime, dobar glumac ima svu pažnju ovoga sveta, s jedne strane ali s druge mnogo egzistencijalnih problema. Najčešće su u takvoj situaciji mladi glumci i zato su glumačke svečanosti dobra prilika da se pokrene priča o tome s jedne strane, a sa druge da se oreol slave koji glumci neosporno imaju u javnosti uporedi sa njihovom stvarnim ekonomskim položajem – napominje Hubač.

On kaže da glumac koji ne može da se posveti samo umetnosti jeste glumac koji polagano nestaje.

Morali bismo da stvorimo pozorišni ambijent za razvoj glumačkih kvaliteta – konstatuje Željko Hubač.

Glumačke svečanosti s ponosom nose ime i prezime Milivoja Živanovića (1900-1976), jednog od naših najistaknutijih glumaca, prvaka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, umetnika snažnog talenata, prodorne i markantne individualnosti.

NJegovu igru odlikovali su duboko poniranje u psihu, emocionalni svet i prirodu likova koje je interpretirao.

Sa uspehom je igrao i one tragične i komične, a bio je i prvi strani glumac koji je dobio Medalju Stanislavski, 1966. godine u Moskvi.

Glumačku karijeru Milivoje Živanović je započeo u putujućim trupama a 1923. godine je postao član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u Skoplju 1928, i Beogradu 1932. godine.

Više od dve decenije je bio prvak JDP a 1970. je prešao u Savremeno pozorište Beograd (danas Beogradsko dramsko pozorište), gde je nastupio u samo jednoj predstavi.

Od 1995. godine u Centru za kulturu Požarevac održava se pozorišni festival u njegovu čast a dosadašnji lauerati i laueratkinje ove manifestacije su bili LJubomir LJuba Tadić, Petar Banićević, Dragan Mićanović, Vojislav Brajović, Gojko Šantić, Mihajlo Miša Janketić, Predrag Ejdus, Đurđija Cvetić , Radmila Živković, Dragan Petrović Pele, Ružica Sokić, Boris Isaković, Milan Lane Gutović, Gordana Đurđević Dimić. Tihomir Stanić, Dragan Mićanović, Predrag Miki Manojlović,Saša Torlaković, Miorag Krivokapić Brik, Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Hana Selimović.

Ovogodišnji lauerat je Saša Torlaković, koji je statuetu Milivoje Živanović dobio i 2013. godine.

 

Prilog je deo projekta “Ljubičevo, ‘Živanović’ i Viminacijum – brendovi za ponos” koji se sufinasira sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari