Glumci tvrde da gladuju, a nadležni da im zakon vezuje ruke 1Foto: Stanislav Milojković

U Pozorištu lutaka u Nišu radim deset godina, ali mi je početkom decembra prošle godine istekao poslednji ugovor na određeno vreme.

Uprkos tome što nosim celokupan repertoar, nakon toga sam bukvalno ostao na ulici i zarađivao manje od minimalca po osnovu angažovanja na konkretnim predstavama. A onda je došlo vanredno stanje, u kojem nema predstava, pa ni prihoda. Koleginica Jelena Đorđević – koja je u istoj situaciji, i ja od tada gladujemo, ne možemo da platimo račune, ne znamo kako ćemo sutra… Užasno se osećamo, demoralisani smo. Sve ovo boli, kaže za Danas diplomirani glumac Mladen Milojković.

Milojković je uputio više dopisa Ministarstvu kulture i informisanja, gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, niškom Sekretarijatu za kulturu i informisanje i direktorki Pozorišta lutaka Milici Radulović. Prema njegovim rečima, jedina koja se angažovala na rešavanju problema je sekretarka Sekretarijata za kulturu i informisanje Aleksandra Radosavljević. Problem je, međutim, što Pozorište po zakonu nema osnov da isplaćuje one koji nemaju ugovor o radu, a pri tom nisu radno angažovani po drugom osnovu.

– Za mesec mart zaradio sam manje od minimalca, a koleginica Đorđević nula dinara. Uprkos tome što igramo u komercijalnim predstavama koje su stalno na repertoaru, pune budžet i pozorište ne može bez nas. Pozorište lutaka nema rešenja za naš problem i iskren da budem ne želi da se bavi nama. Direktorka pozorišta ne odgovara ne mejlove, a kada odgovori, nazove nas „patetičnima“ ili „trogodišnjacima“. Druga pozorišta i institucije pomažu i poštuju svoje saradnike. Mislim da je u pitanju jedna velika kolektivna nebriga – kaže Milojković.

On tvrdi da je predlagao da glumica Đorđević i on budu plaćeni paušalno, da im se isplati pomoć poput one koje Beograd daje samostalnim umetnicima koji nisu radno angažovani zbog epidemije, da se igraju onlajn predstave koje bi bile osnov za plaćanje… Umesto takvih rešenja, dogodilo se jedino da su im pomogle kolege iz Pozorišta, koje su za njih izdvojile deo svojih zarada, kaže.

– Izuzetno sam zainteresovana za rešavanje ovog problema, i činim sve što je u mojoj moći, a pritom je u skladu sa zakonom, da se to reši. Čula sam u medijima da će danas ili sutra na nivou države biti rešen problem samostalnih umetnika koji se angažuju honorarno, te ćemo odmah i sa zadovoljstvom primeniti sve što bude odlučeno – kaže za naš list direktorka Pozorišta lutaka Milica Radulović.

Radulović dodaje da su, nakon što su glumcu Milojkoviću i glumici Đorđević istekli ugovori na određeno vreme, nastojali da kreiraju repertoar u kojem bi oni igrali u svim predstavama, i za to dobili što veće honorare, po ugovoru o autorskom delu. Glumci su na taj način mesečno zarađivali i prosečnu platu. Takođe, ovih dana je po četvrti put uputila zahtev nadležnoj Komisiji Vlade Srbije da oni budu zaposleni na neodređeno vreme. Njihovi ugovori na određeno vreme više ne mogu biti produženi jer zakon dopušta takvu vrstu zaposlenja najviše dva puta po dve godine, što je već iskorišćeno.

Aleksandra Radosavljević: Grad hoće da reši problem, tražimo pravni osnov

Nadamo se da ćemo da nađemo rešenje za glumce koji nisu zaposleni, a u vreme vanrednog stanja nisu ni angažovani. Moramo da poštujemo zakon, a želimo i da zadovoljimo altruističku potrebu da u ovom slučaju pomognemo. U Gradu Nišu ima volje da se problem reši, samo još uvek tražimo pravni osnov za to – kaže za Danas sekretarka Sekretarijata za kulturu i informisanje Aleksandra Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari