Credo ovogodišnjeg pozorišnog festivala Sterijino pozorje je „Granica“ i to ne samo zato što su se mnoga pozorišta u regionu odlučila da na 20-godišnjicu izbijanja sukoba na Balkanu na svoje repertoare postave drame sa tom temom, već što se pod tim terminom podrazumevaju i granice koje se iz godine u godinu sve više pomeraju kada su u pitanju i pozorišni i umetnički žanrovi uopšte, naglasila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu ovogodišnja selektorka Pozorja Ksenija Radulović.


Juče je saopšten i sastav žirija za ovogodišnji festival. O najboljim predstavama, rediteljima i glumcima odlučivaće filmski i pozorišni reditelj Goran Marković (predsednik), dramaturškinja Alja Predan, glumac Aron Balaž, pozorišni reditelj Miloš Lolić i teatrolog Aleksandar Milosavljević, a moderator okruglih stolova biće Vesna Radovanović.

Ovogodišnji festival otvoriće 26. maja poznati novosadski pozorišni glumac Stevan Gardinovački.

– Ove godine Srpsko narodno pozorište obeležava vek i po postojanja, a Gardinovački je trećinu tog vremena, dakle, poslednjih 50 godina svojom sjajnom glumom obeležio našu najstariju pozorišnu kuću i stoga smo se i odlučili da u znak ovih jubileja on otvori Pozorje, istakao je Milivoje Mlađenović, direktor Sterijinog pozorja.

Ulaznice za Pozorje će biti u prodaji od utorka, 10. maja, u Pozorju, a pred festival i na blagajni Srpskog narodnog pozorišta gde će se i ove godine Festival održavati. Sedam predstava će biti u zvaničnoj konkurenciji, u čast nagrađenih će biti izvedena „Glorija“ Ranka Marinkovića, Malo pozorje na kojem učestvuju gotovo sve pozorišne akademije iz regiona će biti organizovano u obnovljenom Kulturnom centru Novog Sada i Pozorištu mladih, a Festival će obeležiti i brojne prateće manifestacije kao što su Dani knjige, izložbe i okrugli stolovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari