Maja Gojković izabrana za prvu predsednicu Vlade Vojvodine u istoriji: Opozicija bojkotovala sednicu jer nisu predstavljeni članovi Pokrajinske vlade 1Foto: Danas/A. L.

Maja Gojković izabrana je danas za predsednicu Pokrajinske Vlade u Skupštini Vojvodine. Opozicija je bojkotovala sednicu jer nije dobila materijal vezan za izbor članova Pokrajinske vlade, zbog čega kako ističu, niko nije upoznat koga to danas zapravo biraju.

Za izbor nove premijerke glasalo je 79 poslanika, nije bilo onih koji su glasali protiv ili uzdržanih. Zbog greške u sistemu ispalo je da osam poslanika nije glasalo, ali oni su svakako deo vladajuće većine, jer opozicija nije bila u sali.

Gojković je rekla da joj je zadovoljstvo što se funkcije premijerke prihvata kao prva žena u istoriji Vojvodine.

Glavno obeležje rada biće joj najavljuje, ravnoteža između dve stvari, kontinuiteta započetih projekata i nova kapitalna ulaganja, uključujući jačanje saobraćajne i komunalne infrastrukture, zaštite životne sredine, poboljšanju položaja osetljivih grupa i mnoge druge.

Kroz projekte i ciljeve kako kaže, čuvaće različitosti kao najveće blago Vojvodine, te će u punoj meri dati doprinos jedinstvenoj i celovitoj Srbiji.

– Ekonomski razvoj će biti na prvom mestu prioriteta. Plan razvoja APV od 2023. do 2030. godine biće ključan dokument razvoja naše Pokrajine. Uprkos globalnim izazovima, pandemiji i ratovima, ova vlast je uspela da donese biljitak u APV i to jasno govore svi ekonomski pokazatelji. Četiri naša razvojna pravca su visok standard, energetski i prostorno povezana Vojvodina, zelena Vojvodina i interkulturalna Vojvodina – rekla je Gojković.

Onaj je obećala da će građani Vojvodine osetiti merljiv i konkretan bolji životni standard. Unaprediće i socijalne politike, kao i oblasti obrazovanja, nauke, zdravstva, kulture i zaštite životne sredine.

Gojković je najavila i značajna ulaganja u proizvodnju hrane, te mere podrške razvoju poljoprivrede i politike ruralnog razvoja.

U svom polusatnom ekspozeu, nova premijerka Evropsku uniju pomenula je dva puta. Kada je govorila o unapređenju konkuretnosti i zahtevima domaćeg i stranog tržišta, gde je istakla potrebno usklađivanje sa tržištem EU i prilikom osvrta na projekte koje se finasiraju iz budžeta EU.

Gojković je istakla i da će zajedno sa Vladom Srbije raditi na projektu „Skok u budućnost“ koji će na teritoriji Vojvodine doneti pre svega važne insfrastrukturne projekte.

U nastavku sednice pre izbora nove premijerke, mogli su se čuti samo hvalospevi na rad pre svega Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandrar Vučića.

Poslanici vladajuće većine koji su se javljali za reč često su se vraćali na period do 2016. godine, kada je na vlasti u Pokrajini bila Demokratska stranka, opisujući ga kao najgori period u istoriji APV.

Maja Gojković izabrana za prvu predsednicu Vlade Vojvodine u istoriji: Opozicija bojkotovala sednicu jer nisu predstavljeni članovi Pokrajinske vlade 2
Opozicija bojkotovala sednicu, foto: Danas/A. L.

Sa druge strane, sve četiri opozicione poslaničke grupe nisu ušle u skupštinsku salu, a Daniel Kovačić ispred poslaničke grupe Demokratske stranke, Zajedno i Pokret slobodnih građana, rekao je na konferenciji za medije pre početka sednice, da su ponovo došli na sednicu tako što su dobili poruku dan ranije, bez dnevnog reda, za koji su saznali preko nekih neformalnih kanala.

– Zašto se skupština srozava na ovaj nivo? Ovo je inače manir kako se vode institucije u Srbiji, putem primene sile i nepoštovanjem pravila. Zbog čega mi ne možemo znati dnevni red barem pet dana ranije, što je minimum. Danas se biraju skretari koji se u maniru biranja ministara u Vladi Srbije menjaju u toku noći po nekoliko puta. Neko legne kao ministar, a probudi se kao pomoćnik – rekao je Kovačić.

Branislav Ristivojević iz poslaničke grupe NADA rekao je da je odbijen predlog opozicije da im se da dodatno vreme od bar jednog ili dva dana kako bi se upoznali sa budućim članovima Pokrajinske vlade.

– Ne možemo da učestvujemo u sednici i rapravljamo kad nemamo čak ni materijal – objasnio je Ristivojević.

Poslanik Radivoje Jovović iz poslaničke grupe „DS, Zajedno i PSG“, istakao je da se ovde ne radi o pravnim pitanjima, nego o elementarnoj političkoj kulturi i zdravom razumu.

– Nismo čak čuli ni imena novih skretara, na sastanku kolegijuma od predsednika Skupštine Balinta Juhasa dobili smo predlog da se napravi pauza od deset minuta da se upoznamo sa biografijama članova Vlade Vojvodine. Na takav unižavajući tretman nećemo pristati – nastavio je on.

Smatra da je Maja Gojković katastrofalan predlog za mesto predsednice Vlade.

– Ona se za početak dokazala prilikom rukovođenja Novim Sadom, kao osoba koja ima ozbiljnu kompromitujuću prošlost, povezana je sa privrednim kriminalnom, a da ne govorim da je u prošlosti vodila politiku nacionalizma, narušavanja dobrih međususedskih i međunacionalnih odnosa i to je za našu Vojvodinu neprihvatljivo. Vidimo samo ponavljanje devedesetih godina – rekao je Jovović.

Maja Gojković izabrana za prvu predsednicu Vlade Vojvodine u istoriji: Opozicija bojkotovala sednicu jer nisu predstavljeni članovi Pokrajinske vlade 3
U sali samo vladajuća većina, foto: Danas/A. L.

Damir Zobenica, potpredsenik Skupštine kazao je da opozicija mora za početak da pročita poslovnik pokrajinskog parlamenta.

– Opozicija je došla sa zahtevom da se produži vreme za raspravu. A poslovnik koji je usvojen u vreme DS, kaže da postoji vreme za raspravu za poslanika, a ne za poslaničku grupu, te da niti u jednom članu ništa nije prekršeno, kako u vremenu za raspravu tako i u slanju materijala. Oni su na kolegijumu rekli „u redu“, međutim sada imamo situaciju da ponovo bojkotuju sednicu. Bojim se da ulazimo u situaciju da poslanici ne znaju i ne žele da nauče poslovnik – rekao je Zobenica.

Predsednik Skupštine Vojvodine: Izbor Maje Gojković je civlizacijski iskorak

Izbor Maje Gojković za predsednicu Pokrajinske vlade predstavlja civilizacijski iskorak, smatra predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas.

– Njen izbor znači civilizacijski iskorak za APV, jer će Maja Gojković biti prva žena na čelu Pokrajinske vlade u poslednjih osam decenija – poručio je Balint Juhas na sednici.

Po njegovim rečima, pokrajinske vlade su u poslednjih 80 godina nosile različita imena, ali na njenom čelu nikada nije bila žena.

– To da Maja Gojković prva gazi neutabanim stazama nije novost za nju samu. Bila je prva i do sada jedina gradonačelnica Novog Sada i treća žena predsednica Skupštine Srbije od uvođenja višestranačja – dodao je Juhas.

Šest novih imena u Vladi Vojvodine

Novu Vladu Vojvodine čine: Vladimir Galić potpredsednik i pokrajinski sekretar za poljoprivredu i šumarstvo, Milan Popov potpredsednik i sekretar za zdravstvo, Robert Otot potpredsednik i sekretar za obrazovanje, Sandra Božić potpredsednica, Aleksandar Sofić sekretar za regionalni razvoj, Dane Basta sekretar za sport i omladinu, Aleksandra Ćirić Bošković sekretarka za kulturu i javno informisanje, Bojan Vranjković sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nemanja Erceg sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Branko Markovski sekretar za visoko obrazovanje, Nenad Ivanišević sekretar za privredu i turizam, Predrag Vuletić sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Smiljka Jovanović sekretarka za finasije.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari