Otvaranjem 12. godišnje izložbe Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave, „Likovni krug“ u petak uveče, otvoren je i nov galerijski prostor u uvek atraktivnom gradiću – centralnom delu Petrovaradina kraj Dunava. Posle više meseci ulaganja u zapušteni prostor u Beogradskoj 11, Maja i Milan Damjanović otvorili su Kafe galeriju „Gradić“ koja treba da nastavi njihovu višegodišnju aktivnost organizacije izložbi koju su od daleke 1994.

Otvaranjem 12. godišnje izložbe Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave, „Likovni krug“ u petak uveče, otvoren je i nov galerijski prostor u uvek atraktivnom gradiću – centralnom delu Petrovaradina kraj Dunava. Posle više meseci ulaganja u zapušteni prostor u Beogradskoj 11, Maja i Milan Damjanović otvorili su Kafe galeriju „Gradić“ koja treba da nastavi njihovu višegodišnju aktivnost organizacije izložbi koju su od daleke 1994. do danas sprovodili u svom restoranu „Cesla“. Za 14 godina u tamošnjoj galeriji „Slike na vodi“ organizovali su ukupno 85 izložbi i tako postali jedina privatna galerija u Novom Sadu koja je organizovala izložbe svim eminentnim umetnicima koji deluju na ovim prostorima. Prva je bila Miće Mihajlovića, a potom su se nizale jedna za drugom, a saradnja sa „Likovnim krugom“ bila je sve čvršća, tako da je logičan sled događaja bio da Milan Damjanović otvori novu galeriju u podnožju Petrovaradinske tvrđave, i to upravo sa izborom umetničkih dela umetnika koji stvaraju u svojim ateljeima na samoj Tvrđavi.
– Ne samo zahvaljujući Majinom i mom afinitetu prema umetnosti, već zahvaljujući i ljubavi prema umetnosti ljudi koji su godinama naši saradnici, mogli smo da ostvarimo ovaj nov galerijski prostor. Od početka smo znali da će ovo biti pravi kulturološko-boemski prostor u kojem ćemo organizovati izložbe i druge kulturne događaje. Moram se zahvaliti slikaru Mići Mihajloviću koji je od početka našeg rada bio „komesar“ naših izložbi i budno pratio šta ćemo i koga izlagati, potom Gvozdenu Perkoviću i Branki Vuković koji su vodili galerijsku delatnost u „Cesli“, a zahvaljujem se i ljudima koji su doveli do toga da ova galerija „Gradić“ izgleda ovako kako danas izgleda, a to je Boško Lolić koji je na mene preneo deo svoje ljubavi prema gradiću i advokat Dragoslav Ristić koji nam je pomogao da do svega ovoga dođe. Saradnja sa „Likovnim krugom“ biće široka i višestruka i zajedno ćemo pokušati da uhvatimo ritam koji smo i nekada imali, a to je da jednom mesečno otvorimo izložbe umetnika u ovom prostoru – rekao je Milan Damjanović prilikom svečanog otvaranja galerije „Gradić“.
Pravu boemsku notu celom događaju dao je Jovan Tanurdžić, doajen novinarstva i jedan od velikih zaljubljenika u Dunav, koji je „Gradić“ uporedio sa brojnim galerijama koje „niču“ kraj Temze i Sene i koji je i zvanično otvorio novu Galeriju.
Više od stotinu poklonika umetnosti koji su u petak došli na otvaranje bili su oduševljeni muzikom u „Gradiću“, koji se pokazao i kao izuzetno akustičan prostor, pa su kompozicije koje su izveli Jelena Popržan (viola, Beč) i Miroslav Tubić (kontrabas, Novi Sad) sjajno zvučale. Brilijantni Jelenin aranžman poznate pesme Rolingstounsa „Bila je kao duga“, još više je došao do izražaja i njenim atraktivnim nastupom.
Borivoj Popržan, predsednik Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“, otvorio je 12. godišnju izložbu koju čine 28 izabranih dela umetnika koji stvaraju u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi. Njihova izložba može da se pogleda u Galeriji „Gradić“ (Beogradska 11) u Petrovaradinu do septembra meseca kada će, po obećanjima organizatora, neke nove slike krasiti prostor novootvorene Galerije. G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari