Gradonačelnik Šapca uručio prvo kolo Konstantinovićevih knjiga Latinki Perović 1

Urednik sabranih dela je prof. dr Gojko Tešić, a u prvom kolu su objavljene sledeće knjige: roman “Dekartova smrt”, “Beket i drugi”, eseji i kritike o svetskoj književnosti, “Neispisano vreme” – književnost filosofija, umetnost, svakodnevica, “O jednom ćutanju” – eseji o modernoj srpskoj književnosti XX veka, “Veličina i prokletstvo” – od Dositeja do Skerlića i Matoša.

Nebojša Zelenović se zahvalio Latinki Perović na prijemu i tom prilikom je istakao da mu je zaista drago da su u Šapcu stvoreni uslovi za realizaciju toliko značajnih projekata iz kulture i da je ponosan što je to jedini grad koji za kulturu izdvaja 7 odsto ukupnog gradskog budžeta. Istoričarka Latinka Perović je zahvalila na pažnji i želji Zelenovića da joj lično u Beogradu u njenom domu uruči prvo kolo objavljenih knjiga: “Ono po čemu se meri kultura jedne zemlje je i činjenica kako se društvo odnosi prema nasleđu vrhunskih intelektualaca koji su stvarali u toj sredini. Naravno da je u tom smislu objavljivanje Konstantinovićevih dela kako bi ono bilo dostupno javnosti, suštinska i kapitalna stvar. Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića se brine o tome, ali ja vam čestitam na realizaciji, u suštini, najvažnije stvari koja jeste, a to je objavljivanje tog nezaobilaznog opusa. To je ono najvrednije što možemo uraditi za naše društvo kada je Konstantinović u pitanju.  

Susret je priredio Pokret Novi opimizam koji će organizovati u narednom periodu niz promocija prvog kola sabranih dela Radomira Konstantinovića koje počinju već sledeće sedmice upravo u Šapcu. U sredu, 24. aprila u Sinagogi u Šapcu biće upriličena prva promocija ovih pet knjiga koje čine prvo kolo sabranih dela Radomira Konstantinovića.