Stav opozicije povodom plana za Kosovo: Otklon ili pobuna protiv Vučića, bez javne podrške 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS/EV

Na drastičan zaokret politike Aleksandra Vučića koji se od septembra žestoko protivio francusko-nemačkom planu za dogovor o Kosovu, da bi 20. januara saopštio da je to prihvatljiv koncept uz jednu ogradu, deo opozicije i javnosti uzvratio je otklonom, a deo tihom podrškom.

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider vanparlamentarne SDS, odmah se po zaokretu oglasio tvrdnjom da se od Vučića traži mnogo više nego što je od njega tražila svojevremeno nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Nemački predlog koji je u vreme mog mandata donela Merkel, sudeći po onome što znamo o ovom sporazumu ni blizu nije predstavljao opasnost za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, koliko to predstavlja ovaj sporazum… Iako razumem da međunarodni pregovori ove vrste zahtevaju određeni nivo tajnosti, ono na šta se odnosi ovaj sporazum tiče se naših najviših nacionalnih interesa i to ne sme biti pitanje odluke i saznanja jednog čoveka ……Nedopustivo je da predsednik države iskazuje spremnost na implementaciju principa tog sporazuma bez širokih konsultacija sa nadležnim institucijama“, napisao je Tadić na Tviteru.

Da je problem što se ne zna o čemu tačno pregovara Srbija, rekao je i Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, koja predvodi koaliciju Ujedinjeni.

Đilas je međutim ostavio mogućnost da zbog budućnosti ovaj plan možda treba prihvatiti.

I Tadićeva i Đilasova stranka pripadaju, kako se same izjašnjavaju, levom centru, zalažu se za evropski socijaldemokratski model uređenja društva.

Levom centru pripada i njihova matična Demokratska stranka, na čijim nalozima na Tviteru nema posebnog izjašnjavanja o Vučićevom zaokretu ka prihvatanju plana za Kosovo. Poslanik DS Srđan Milivojević je tvitovao da se Vučić i SNS ne bore za Srbiju nego za vlast, da su se kriminalno obogatili, i da ne zaslužuju nikakvu podršku.

Nešto „levlje“ Zajedno Nebojše Zalenovića i Ne davimo Beograd Radomira Lazovića, nisu se posebno na društvenim mrežama izjašnjavale o Vučićevom zaokretu ka prihvatanju francusko-nemačkog plana, ali je Zelenović ranije kroz program tri tačke predlagao podršku ideji da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Kada je reč o samom centru, vanaparlamentarni pokret Zdravka Ponoša, kandidata na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, u prvom reagovanju ocenio je da Vučić nastoji da prihvatanjem sporazuma produži svoj opstanak na vlast, a u kasnijim reagovanjima, dodao da ga u tome ne treba podržati.

Desne stranke izričito su se izjasnile protiv, pominjući zahteve za Vučićevom ostavkom, proteste, referendum, ali se u tim zahtevima nisu grupisale, niti ponudile zajednički redosled koraka.

Trećeplasirani na predsedničkim izborima 2022. i lider koalicije NADA, te predsednik Novog DSS Miloš Jovanović založio se za odbacivanje francusko-nemačkog plana kao neprihvatljivog ulitmatuma, takođe ga zatražio na uvid javnosti, osporio Vučićeva ovlašćenja da pregovara, i nazvao je prihvatanje izdajom. Kasnije je i zaključio da nema potrebe da vladajuća stranka organizuje kampanju protiv opozicije.

Reč „izdaja“ pomenuo je u prvom reagovanju i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije u vreme vlasti Borisa Tadića. Jeremić je takođe zatažio hitnu sednicu parlamenta, i upozorio da nacrt francusko-nemačkog predloga koji se poslednji pojavio u javnosti, možda nije to o čemu se zaista pregovora.

„Ukoliko tamo zaista stoji klauzula o međunarodnoj jednakosti Beograda i Prištine, radi se o izdaji, svesnoj ili nesvesnoj“, napisao je Jeremić na Tviteru, podsetivši i da Vučić nije poslao pisma ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i kineskom Si Đinpingu.

Slanje pisma su predložili poslanici Narodne stranke, kada je Vučić u Skupštini branio Vladin izveštaj o pregovorima sa Prištinom u Briselu i stanju na Kosovu, koji je potom usvojen bez glasova opozicije, dok je predsednik Srbije rekao da će prihvatiti i sprovesti opozicione predloge.

Najradikalniji je u izjavama Boško Obradović, predsednik Dveri, stranke koja je u labavom savezu sa Zavetnicima Milice Đurđević Stamenkovski.

Iako je rekao da nije od onih koji u opoziciji navijaju da Vučić izda Kosovo da bi ga na tome napali i srušili s vlasti, Obradović se založio za unutrašnji pritisak na predsednika Srbije.

„Mi treba da pritisnemo aktuelnu vlast i u Skupštini i na uličnim protestima da država Srbija odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku ako je to za njega preveliki teret“, napisao je Obradović na Tviteru.

Obradović je takođe optužio i svog nekadašnjeg koalicionog partnera iz Saveza za Srbiju – Đilasov SSP da ima dogovor sa Vučićem i da je posledica toga prihvatanje francusko-nemačkog plana od stane liberalnog dela javnosti.

Vuk Drašković, osnivač SPO, književnik i bivši savezni funkcioner, podržao je izričito prihvatanje francusko-nemačkog plana, koji se u javnosti još i naziva Šolc-Markonovim, po predsednicima ove dve države.

Prihvatanje plana je podržala i poznata politička aktivistkinja Vesna Pešić, koja je oštro kritikovala desnicu zbog protivljenja dogovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari