Ponoš: Bankomati na točkovima da bi i odatle mogli da odu 1foto FoNet Milica Vučković

Evo kako je najveći sin virtuelnog srpskog sveta sačuvao srpske banke na srpskom severu i odbranio srpski dinar. Isto kao što je sačuvao srpsku policiju, pravosuđe, energetiku, registarske tablice, gradonačelnike, mir, stabilnost, reakcija je predsednika stranke „Srbija centar“, Zdravka Ponoša, nakon što su juče otvorene montažne ekspoziture banke Poštanska Štedionica u blizini prelaza.

Nakon odluke Centralne banke Kosova kojom se praktično dinar iziskuje iz upotrebe na Kosovu jer ne stiže preko prelaza, Banka Poštanska štedionica postavila je juče montažne ekspoziture u neposrednoj blizini prelaza – Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare.

Novac se od odluke CBK u ekspoziturama Poštanske štedionice na Severu Kosova podiže samo u ograničenom dnevnom iznosu – maksimalno do 10.000 dnevno i to samo na šalteru. Na Sever dolaze i primaoci davanja u dinarima sa juga, jer je tamo nestao mnogo ranije.

Montažne ekspoziture su privremeno rešenje, dok ne bude konačnog. Sve do tada u njima će se vršiti svi bankarski poslovi – isplate plata, penzija, uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu.

Ponoš: Bankomati na točkovima, da bi i odatle mogli da ih povuku

Reč je o još jednoj fazi izdaje, smatra Zdravko Ponoš, ali sada samo zabašurenoj bankomatima na točkovima.

„Evo kako je najveći sin virtuelnog srpskog sveta sačuvao srpske banke na srpskom severu i odbranio srpski dinar. Isto kao što je sačuvao srpsku policiju, pravosuđe, energetiku, registarske tablice, gradonačelnike, mir, stabilnost. Ovu fazu predaje zabašurio je bankomatima na točkovima. Na točkovima, da može i odavde da ih povuče“, naveo je Ponoš na mreži X.

Krako je ovu objavu i završio porukom: „To majka više ne rađa“.

Rastić: Zamazivanje oči narodu

Svoj stav o ovom potezu Beograda, izneo je i Žarko Ristić iz Narodnog pokreta Srbije.

I on smatra da je ovo samo „zamazivanje oči napaćenom srpskom narodu“, ali i:

„Ništa drugo nego olakšanje plaćanja carinskih dadžbina prištinskih firmi prema Republici Srbiji“.

Jakšić: Po iskustvu sa tablicama i dinari će završiti isto

Bilo je reakcija i na lokalnom nivou.

Bivši radnik kosovskog suda i pravnik, Marko Jakšić, poručio je da mu, po iskustvu od ranije u vezi sa tablicama, sve govori da će i dinari završiti isto.

„Iskustvo sa RKS i nestankom KM tablica mi govori da je ovo definitivni kraj upotrebe dinara na Kosovu“, istakao je na mreži X.

A sve to, kaže, zapravo je samo dalja primena francusko-nemačkog plana (Evropski predlog).

„Da je sreće da je ovo demonstracija naše istrajnosti u očuvanju onoga što je naše, pa i dinara, i spremnost da trpimo do oslobođenja. Ali nije“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari