Brnabić o zahtevima opozicije: Trogodišnje dete ima više logike u ponašanju od njih 1foto FoNet Vlada Srbije Peđa Vučković

Poverenica Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd i kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da novi zahtevi opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ predstavljaju nastavak „začaranog kruga“, jer ponovo pominju zahtev za prelaznom vladom.

Brnabić je na društvenoj mreži Iks, komentarišući nove zahteve, ocenila da se opozicija vraća na ono što je tražila u vreme kada su se „odlučno borili protiv vanrednih parlamentarnih izbora i pretili da će blokirati zemlju ukoliko se oni raspišu“.

„A to je prelazna vlada u kojoj oni, bez obzira na rezultat izbora, moraju da učestvuju. I tako se nastavlja njihov začarani krug: hoću u Vladu, nemam većinu, tražim ‘prelaznu’ Vladu – nema ‘prelazne’ Vlade, hoću izbore – ne sviđa mi se rezultat izbora, hoću ‘prelaznu’ Vladu. Trogodišnje dete ima više logike i konzistentnosti u ponašanju od naše opozicije. Bukvalno“, navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, predstavnici opozicije koji su zakletvu položili u hodniku Skupštine, „gazeći pravila, procedure, tradiciju i dostojanstvo“, sada navode da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „zgazio“ parlament jer je saopštio nešto (odlaganje nastavka konstitutivne sednice) što je naložio i potpisao predsedavajući Stojan Radenović.

„Isti ti, danas na konferenciji za medije, kažu da bi ‘voleli da dobiju poziv od mandatara za sastav Vlade’, a odbili su poziv predsednika Srbije da dođu na konsultacije, što im je ustavna obaveza. Hteli su hitne beogradske i parlamentarne izbore pre kraja 2023. godine, dobili su ih. Hteli su nove izbore u Beogradu, imaju ih. Hteli su da se ti izbori odlože maksimalno moguće, dobili su i to“, navela je Brnabić.

Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ zatražila je danas da se pre novih beogradskih i lokalnih izbora donese Leks specijalis zakon koji bi uvažio sve njihove zahteve, među kojima su formiranje komisije koja bi nadgledala izbore, revizija biračkog spiska kao i primena svih preporuka ODIHR.

Narodni poslanik Zeleno levog fronta (ZLF) Radomir Lazović rekao je ;da će predložiti rešenja po uzoru na Severnu Makedoniju, gde se pred izbore formira prelazna vlada, a da bi u tom slučaju opoziciji pripalo Ministarstvo za državnu upravu i MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari