Gradska biblioteka u Novom Sadu proslavila 177 godina postojanja 1Foto: Grad Novi Sad

Gradska biblioteka u Novom Sadu proslavila je danas svoj dan u Digitalnom omladinskom centru, gde je tim povodom održana svečanost posvećena velikoj srpskoj dobrotvorki Mariji Trandafil.

Na današnji dan, davne 1845. godine, u Novom Sadu osnovana je Srpska čitaonica, što Gradsku biblioteku čini najstarijom ustanovom kulture u gradu, te jednom od najvećih javnih biblioteka u Srbiji.

Centralni objekat biblioteke smešten je u starom jezgru grada, u Dunavskoj ulici broj 1, u zadužbini Anke i Arse Pajevića, knjižara, izdavača i dobrotvora.

Pozdravnu reč na svečanosti upriličio je Aleksandar Jokanović direktor Gradske biblioteke, a o Mariji Trandafil besedila je njegova pomoćnica Dragana Drobac Milošević.

Nakon toga, pušten je film o Mariji Trandafil, a program je završio muzikom Novosadskog tango kvinteta.

“Pre 177 godina, na današnji dan osnovana je prva ustanova kulture u Novom Sadu, Srpska čitaonica.Usledilo je osnivanje drugih važnih ustanova kulture koje su, zajedno sa značajnim istorijskim ličnostima doprinele tome da grad u kojem živimo bude nadaleko poznat kao „Srpska Atina“”, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Biblioteka poseduje fond od preko 580.000 monografskih publikacija, a redovno nabavlja blizu 70 naslova periodike – stručnih časopisa iz svih oblasti, više od 20 naslova nedeljne, polumesečne i mesečne i šest naslova dnevne štampe.

U okviru mreže od 29 gradskih i prigradskih ogranaka i odeljenja, u Biblioteku se godišnje učlani preko 20.000 korisnika.

Osim osnovnih bibliotečkih funkcija koje obavlja, biblioteka nudi i veoma bogat i raznovrstan kulturni program: književne večeri, tribine, predavanja, izložbe, promocije knjiga, kreativne radionice, festivale i razne druge manifestacije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari