Grčka čarobnica na Instragram profilu 1

Novi ciklus tradicionalnog Laguninog književnog kluba nastavlja se večeras pričom o svetskom hitu – drugom romanu Madlin Miler „Kirka“.

Lagunin klub i u 2021. ostaje na Instagram profilu ovog izdavača, a novost je što je u 71. izdanju Kluba gostuje mlada blogerka Zorana Karapandžin, na Instagramu poznata kao (c)zozefina_k.

Američka književnica Madlin MiIer (1978) u svet literature ušla je romanom „Ahilova pesma“, koji joj je doneo svetsku slavu i prestižnu Orindž nagradu za fikciju 2012. godine.

Svoj drugi roman, u formi lične ispovesti u 27 poglavlja, posvetila je životu jedne od Homerovih junakinja iz „Odiseje“ – čarobnici i nimfi Kirki, kćeri grčkog boga Sunca Helija i Okeanove ćerke Perse.

Kirka je živela je na ostrvu Eji, na krajnjem Istoku, gde stanuje Zora i rađa se Sunce, baveći se tkanjem, travama i magijom. Volela je smrtnike.

Njena i Odisejeva priča prepliću se i posle završetka njihove ljubavi i njegovog povratka na Itaku.

Njihov sin Telegon oženiće se Odisejevom ženom Penelopom, a Kirka će se kasnije udati za Odisejevog i Penelopinog sina Telemaha.

Zbog Glauka iz Antedona svoju suparnicu Skilu pretvorila je u morsko čudovište.

Iako Madlin Miler svoje romane svrstava u žanr mitološkog realizma, pojedini književni kritičari u Kirki vide i feminističku interpretacija mita.

Odmah po objavljivanju u SAD 2018. „Kirka“ je postala roman broj jedan na top-listi Njujork tajmsa, a ubrzo je osvojila pregršt uglednih nagrada.

Mreža HBO je upravo završila TV adaptaciju ove knjige u osam epizoda.

Madlin Miler rođena je u Bostonu. Imala je godinu dana kad se njena porodica preselila u Njujork, gde je na Menhetnu odrasla uz Homerove stihove i grčke mitove, koje joj je od pete godine majka čitala pre spavanja, kao i antičke zbirke Metropoliten muzeja u obližnjem komšiluku.

U srednjoj školi u Filadelfiji naučila je straogrčki, što je bio uvod u studije klasičnih jezika.

U Čikagu je izučavala društvene nauke i dramaturgiju, gde se posebno bavila prilagođavanjem klasičnih tekstova modernim formama.

Piše kratke priče i eseje, saradnica je Gardijana i Volstrit džornala.

Njena prva dva rodmana prevedena su na 25 jezika širom sveta.

Članstvo

Lagunin klub čitalaca početkom 2021. porastao je na 700.000 članova, saopštio je ovaj izdavač. To je broj koji može da se meri sa članstvom najuticajnijih političkih stranaka u Srbiji. Laguna je 6. januara otvorila 14. knjižaru knjižarskom lancu Delfi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari