Gypsy Queen u zatvorenom svetu profesionalnog boksa 1

Predstava iz Mančestera, Gypsy Queen bavi se preispitivanjem dominantnih heteronormativnih narativa u jednom zatvorenom i često izuzetno maskulinizovanom svetu profesionalnog boksa.

Predstava Roba Varda, govori o uticaju socijalnih i kulturoloških očekivanja sredine na dvojicu najboljih boksera. Pored toga što jasno ukazuje na prisustvo homofobije u sportu, predstava Gypsy Queen na nekonvencionalan način ispituje vidljivost LGBTIQ+ populacije u sportu koji je prilično zatvoren za različitosti.

U širem kontekstu, predstava se bavi pitanjima inkluzivnosti i mogućnosti za ispunjen i kvalitetan odnos u društvu koje pokušava da uobičajenim heteronormativnim praksama, podvede sva iskustva, želje i osećanja pod uvek isti heteroseksualni modalitet posmatranja sveta.

Predstava Gypsy Queen govori o Džordžu O’koneliju (George O’Connell), bokseru i lutalici, koji ulazi u svet profesionalnog boksa, ne nadajući se da će ga to naterati da se suoči sa sopstvenim poreklom, identitetom i najvećim strahom.

Sa druge strane, bokser Dejn Samsn, talentovani sin legende boksa, bije svoje unutrašnje bitke koje vode do tragedije koju ni jedan ni drugi nisu mogli da predvide. Suočeni sa okruženjem u kome se stavovi o homoseksualnosti, maskulinitetu i religiji prepliću, likovi pokušavaju da svoju seksualnu orijentaciju sakriju od porodice, trenera i okoline. Svi ovi elementi stvaraju ključne tačke napetosti u predstavi, koja je, uprkos tome, kako ističe sam autor Rob Vard jedna kvalitetna humoristička ljubavna priča.

Ideja za predstavu nastala je pre nekoliko godina, kad je bokser Tajson Fjuri (Tyson Fury) komentarisao LGBTIQ+ zajednicu uporedivši je sa pedofilijom, tom prilikom karakterišući homoseksualnost kao nešto što će doprineti nestanku populacije i kraju sveta.

Sve ovo, navelo je pisca scenarija Roba Varda na razmišljanje o uzrocima ovakvih stavova popularnog boksera i da li oni potiču iz činjenice da je i on sam gej. Sve ovo podstaklo je autora da stvori priču, koja se na nesvakidašnji način bavi jednom dosta neistraženom i škakljivom temom.

„Mogu li dva profesionalna borca ikada naučiti da vole?“, pitanje je na koje Gypsy Queen teži da da odgovor. Glumci, Rob Vard i DŽon Eskju (John Askew) nizom konfrontacija daju samoj priči daju dubinu i smisao.

Reditelj predstave, Adam Zejn pomogao je da jedna predivna humoristična priča, prožeta teškoćama sa kojim se likovi suočavaju, dopre do publike, održavajući je istinitom i realističnom.

Ova nekonvencionalna priča obrađuje jednu od gorućih tema današnjice na potpuno nov i neočekivani način, izbegavajući uspešno svaku vrstu klišea.

Rob Vard je glumac, pisac i producent koji je sa Maksom Emersonom nedavno pokrenuo Emmerson & Ward Productions. Rob je bio izvođač, jedan od pisaca i producent monodrame Away from home, koja se bavi homofobijom u fudbalu. Monodrama je igrana u Velikoj Britaniji između 2013. i 2015, gde je osvojila dve nagrade Manchester Theatre-a.

Rob Vard producirao je i predstavu The C project a tokom svoje karijere pisao je i kratke predstave za Hope’s OutStageUs i To Russia With Love, pored toga radio je i kao pisac za Action Transport Theatre i Theatre By Numbers. Predstavu Gypsy Queen, napisao je 2016. godine, a od 2017. krenula su izvođenja predstave po Velikoj Britaniji. Ove godine, prvi put u Srbiji predstava će biti izvedena u okviru Beogradske nedelje ponosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari