Hadžihafizbegović: Nas umetnike ne mogu da uvuku u političke spinove 1Foto 1: Aleksandar Letić Foto 2: Miroslav Dragojević

Da je prošao film „Dara iz Jasenovca“, a da nije „Quo vadis, Aida?“, i mi bismo poželeli uspeh s ove strane. To nije nikakva specijalna tema, smatra glumac Emir Hadžihafizbegović.

U rubrici Danasa „Pitanje&Odgovor“, na pitanje kako komentariše to što su reditelj „Dare iz Jasenovca“ Predrag Antonijević i predsednica UO Filmskog centra Jelena Trivan poželeli sreću ekipi filma „Quo vadis, Aida?“ u trci za Oskara, popularni glumac je odgovorio da ga ta izjava uopšte ne iznenađuje s obzirom na to o kakvim ljudima se radi.

„Gaga Antonijević je moj prijatelj preko 30 godina. Znamo se još iz ’80-ih godina kada smo sa predstavom „Audicija“ dolazili u Beograd. Sjajan reditelj i sjajan čovek. Hvala i njemu i Jeleni Trivan. Koprodukcije su normalna stvar. Mi jako lepo sarađujemo sa Filmskim centrom Srbije. Pa mi smo film ‘Žaba’ radili novcima srbijanskog fonda, kao što su neki srbijanski reditelji snimali filmove zahvaljujući našem Fondu za kinematografiju. Nas, glumce, reditelje, umetnike, u tu vrstu političkih spinova ne mogu da uvuku. Dabogda da na ovim balkanskim prostorima snimamo neke druge teme, da se genocid u Jasenovcu i genocid u Srebrenici prihvati“, naveo je Hadžihafizbegović.

Glumac ističe da film „Dara iz Jasenovca“ nije pogledao, ali da ne sumnja da je Gaga Antonijević snimio sjajan film, kao što je i Jasmila Žbanić napravila sjajan film u kome je i sam učestvovao.

„Svim svojim kolegama i filmskim radnicima u Srbiji poželeo bih da u vremenu koje je pred nama radimo filmove koji će popravljati ljude. To je cilj i pozorišta i filma. I ‘Dara’ je jedna takva priča, kao i ‘Quo vadis, Aida?’. Potaknimo ljude da iz teatra i bioskopa izlaze bolji, emotivniji, moralniji, i da s njima takvima ova planeta ima šansu“, zaključio je Hadžihafizbegović.

Sličnog mišljenja je i filmska kritičarka Dubravka Lakić.

„Što da se ne čestita? Mi smo, uostalom, uvek bili pristojni. Uostalom, naslovnu ulogu, ulogu Aide, igra naša sjajna glumica Jasna Đuričić, a ulogu generala Ratka Mladića u ovom filmu igra Boris Isaković“, navodi kritičarka.

Milan Vlajčić, novinar, književni i filmski kritičar, nije imao komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.