Hronika poezije protiv stereotipa 1Foto: Stanislav Milojković

U čast Kraljevine Maroko, prve zemlje iz arapskog sveta koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga, “Zavod za udžbenike” objavio je “Istoriju arapske književnosti” profesora Radeta Božovića.

Time je ovaj izdavač, prema rečima direktora “Zavoda” Dragoljuba Kojčića, hrabro nastavio da sledi svoj koncept rušenja stereotipa o evrocentričnosti kulture i sudaru civilizacija.

Prema njegovim rečima, “u prilog upoznavanju diverziteta sveta”, “Zavod” je objavio ovu knjigu kojom je obuhvaćena elitna klasična poezija arapskog sveta i njegovo narodno stvaralaštvo. Osim Kojčića na sajamskoj promociji o 26. knjizi profesora Božovića govorili su i njegov bivši student Sabah Al Zubejdi, arabista i pesnik Slavko Pavićević i sam autor. Profesor Božović je rekao da bi on ovu knjigu radije nazvao hronikom arapske književnosti, zato što njena zvanična istorija ne postoji do 12. veka i naglasio da je prevashodno reč o istoriji poezije. On smatra da je „poezija, uz arhitekturu, najbolji izraz arapske kulture i arapskog duhovnog i umetničkog bića“. Ova knjiga je izmenjeno i dopunjeno izdanje udžbenika koji će se koristiti na “Filološkom fakultetu”, mada je prijemčivo za sve ljubitelje Orijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari