In memoriam: Smrt prijatelja 1Foto: Pixabay/ Lily

Umro je Vlada Stefanović.

Odlazak druga i prijatelja uvek je potresan i neočekivan.

Vlada je u mnogočemu bio jedinstven i izuzetan.

Častan i pošten prema sebi i svojoj profesiji, hrabar i dosledan u vremenima kada je profesija bila na velikim iskušenjima, jedan od onih malobrojnih koji su očuvali nadu da nije sve izgubljeno ni u mračnim vremenima kada se raspadala ne samo nekada zajednička država nego i mnoge od vrednosti na kojima smo se vaspitavali i održavali.

Vlada je shvatio i razumeo ono što mnogi od naših nekadašnjih prijatelja i kolega nisu znali, ni razumeli.

Nije stao na stranu onih koji su svesno ili nesvesno izdali i prijatelje i profesiju.

Bio je i ostao na strani onih koji su se suprotstavili najezdi mržnje i isključivosti, shvatajući da glupost, neznanje, licemerje i podrška nesposobnim i pogrešnim političarima vode u velike zločine i velike tragedije.

Upoznali smo se šezdesetih godina na studijama Jugoslovenske i svetske književnosti. Verovali smo u mogućnosti pisane reči, u književnost.

Vlada je pisao zanimljive pripovetke, predskazivali su mu lepu književnu budućnost, ali on je odabrao novinarstvo, posebnu vrstu novinarstva, onu vrsti novinarstva  koje je držalo do visokog kriterija, analize, stila.

Njegova prirodna radoznalost odvela ga je u fascinantna područja filma, pozorišta, muzike, književne kritike.

Bio je pouzdan analitičar naše kulturne situacije, novinar autor kojem se veruje i koji svojim autoritetom čuva dostojanstvo i uticaj novinarske profesije.

Kada je došlo do sunovrata, našao se u prvim redovima odbrane profesije i bio je jedan je od osnivača Nezavisnog sindikata Politike.

Često smo u tim danima razgovarali šta i kako činiti, u teškoj i mučnoj borbi protiv zloupotreba profesije i nacionalističkog ludila koje je postalo dominantno.

Na kraju se dogodilo ono što se moralo dogoditi: Vlada Stefanović, jedno od najboljih pera Politike, prešao je u Danas, jer je to bilo mesto gde je jedino mogao da piše onako kako misli, slobodno i otvoreno.

Biografije iskusnih, darovitih, slobodnomislećih ljudi kao što je bio Vlada Stefanović ostaju pouzdani svedoci o vremenu u kojem smo živeli, o profesiji kojoj su dali najbolji deo sebe, uprkos rušilaštvu onih koji su tu profesiju izdali.

Odlazak Vlade Stefanovića veliki je gubitak za sve nas koji koji smo bili njegovi savremenici, saborci i prijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari