IsijavanjeIsijavanje, foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

 

Reditelj Stenli Kjubrik smatrao je da Robert De Niro nije dovoljno psihotičan da glumi u njegovom hororu „Isijavanju“. Iako ovo sada zvuči pomalo čudno s obzirom na to da je glumac 1992. oduševio u filmu „Rt straha“ kao nasilni, psihotični seksualni prestupnik. No, krajem ’70-ih Kjubrikova procena je možda i imala smisla.

Klasični horor iz 1980. bazira se na istoimenom romanu Stivena Kinga iz 1977. U fokusu njegove radnje je Džek Torens (Džek Niklson), koji postaje zimski čuvar izolovanog hotela Overluk u Koloradi. U nadi da će uspeti da napiše roman tokom tog perioda, Džek zajedno sa svojom ženom Vendi (Šeli Duval) i sinom Denijem (Deni Lojd), odlučuje da prihvati ovaj za jednog književnika netipičan posao. Dok njegovo pisanje nimalo ne napreduje, a Denijevo psihičko stanje postaje sve nestabilnije, Džek otkriva mračne tajne hotela i pretvara se u manijakalnog ubicu koji kreće da teroriše svoju porodicu.

Godine 2012. „Isijavanje“ je izabrano za 75. najbolji film svih vremena od strane poznatih reditelja u anketi časopisa „Sight & Sound“, piše Index.

Džek Niklson je uvek bio prvi izbor Stenlija Kjubrika za glavnu ulogu

Rola Džeka Torensa je po mnogima jedna od najboljih Niklsonovih uloga ikada, zbog čega nam je teško da zamislimo da bilo ko igra ovog lika, makar to bio i Robert De Niro, koga je Kjubrik jedno vreme razmatrao za ulogu.

On, međutim, došao je do zaključka da glumac ne bi mogao dovoljno uverljivo da glumi psihopatu, što je je veoma čudno jer je De Niro samo par godina ranije igrao u najmanju ruku neprilagođenog lika u filmu „Taksista“ Martina Skorsezea.

Uprkos De Nirovom fenomenalnom tumačenju Trevisa Bikla, mentalno nestabilnog, bivšeg marinca koji postaje taksista, čini se da ga Kjubrik nije mogao zamisliti u ulozi koja će uskoro postati legendarna. Zanimljivo je da je Robin Viliams bio još jedan glumac koga je Kjubrik razmatrao za ulogu, ali je njega smatrao previše psihotičnim, nakon što ga je gledao u sitkomu „Mork & Mindy“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari