Izložba Alhemija kovanja u Muzeju u Smederevu od 2. maja 1

Izložba pod nazivom Alhemija kovanja smederevskog kovača mačeva Željka Pantića biće otvorena u četvrtak, 2. maja u 10 časova u Muzeju u Smederevu i biće otvorena do 31. maja, saopšteno je danas.

Istorija sveta je istorija mača. Mač  je mnogo više od oružja – njime se vladalo, inaugurisalo, raščinjavalo, pod njim su se zaklinjali i nestajali.

Majstori koji su kroz istoriju spoznali tajnu mača i danas kroz te mačeve žive, jer svaki mač koji se iskuje u sebi nosi jedan deo svog tvorca.

Kad je mač iskovan, obrušen i ispoliran, onda dolazi deo koji je možda najzahtevniji, a to je graviranje. Tad mač dobija svoje posebno obeležje koje ga odvaja od svih drugih. Ovo je ujedno i najzahtevniji deo izrade,  jer greška na samom kraju baca u senku sve do tada urađeno. Otud i izraz „đavo je u detaljima“.

Željko Pantić je rođen 1977. godine u Smederevu. Kovanjem mačeva bavi se od 2001. godine. Njegova alhemija kovanja je počela željom da sam sebi iskuje mač.

Do sada se predstavio javnosti sa tri samostalne izložbe Alhemija kovanja: SKC, Beograd (2010); KC Rakovica, Beograd (2011); Muzej u Smederevu, Smederevo (2011) . Sarađivao je sa Muzejom Vojvodine na projektu Gospodari gline i žita (2012), učestvovao je na Danima evropske baštine (2015), bio je gostujući predavač u Naučnom centru Petnica (2016), a za svoj rad je 2018. godine dobio sertifikat Ministarstva privrede kao majstor starog zanata koji je garant da su njegovi radovi ručne izrade.

Inače, pomenuta izložba biće otvorena istog dana kada nadomak Muzeja, u Smederevskoj tvrđavi, počinju zvanična viteška nadmetanja u okviru Svetskog prvenstva u srednjovekovnim borbama – Bitka nacija, uz učešće više od hiljadu učesnika iz 42 države sa pet kontinenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari