Izložba "Hladan kao LED" od 25. jula do 2. septembra u Muzeju nauke i tehnike 1Sečenje leda na Savi 1929. Sremska Mitrovica : Iz zbirke Muzeja nauke i tehnike

Izložba „Hladan kao Led“, autora Zorana Levića biće otvorena 25. jula u Muzeju nauke i tehnike u 19 časova, a posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi leda na našim prostorima, najavljeno je iz tog muzeja.

„Izložbom Muzej želi da približi posetiocima fenomen niskih temperatura kroz priče o svemiru, ledenim dobima, istorijatu merenja, tehnologiji i uređajima za hlađenje, sredstvima za rashlađivanje, zaštititi od niskih temperatura, saobraćaju i sportu. Posetioci izložbe će imati priliku da se upoznaju sa ledom kao materijalom, njegovim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života. Biće predstavljeni eksponati i predmeti koji se koriste prilikom izrade, oblikovanja i čuvanja leda, kao što su npr. alati za sečenje leda sa površina reka. Takođe, upoznaće se sa pričama o pionirima proizvodnje veštačkog leda u Srbiji, poput fabrika Bajloni i Šonda“, navode iz Muzeja nauke i tehnike.

Izložbu će otvoriti prof. dr Miomir Mijić, a na samom otvaranju, kao i tokom trajanja izložbe do 2. septembra, za posetioce je pripremljeno nekoliko ledenih iznenađenja, kao prijatno osveženje tokom vrelih letnjih dana.

Izložba "Hladan kao LED" od 25. jula do 2. septembra u Muzeju nauke i tehnike 2
Klizaljke za hokej Foto: YASSA

Izloženi eksponati pokrivaju period od 19. veka pa sve do današnjih dana. Čuvaju se u zbirkama Muzeja nauke i tehnike, Etnografskog muzeja i privatnim kolekcijama, dok je drugi deo izložene građe vlasništvo kompanija Albo, Sol Srbija, Frikoma, Fero Eko Blast i Drenovca, Centra za promociju nauke, Nacionalnog saveza za karling Srbije i Naftne industrije Srbije.

U okviru pratećeg programa izložbe u Muzeju nauke i tehnike organizovaće se demonstracija oblikovanja skulpture od leda, koju će izvoditi umetnik Ljubomir Šćepanović. Radionicu izrade sladoleda korišćenjem tečnog azota vodiće dr Luka Mihajlović, koji će održati i predavanje o životinjskom svetu koji živi u uslovima niskih temperatura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari