Izložba Govor cveća u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu 1

Izložba Govor cveća na kojoj se u tradicionalnoj i digitalnoj formi predstavljaju komunikacijski aspekti simbolike cveća, biće otvorena u utorak 20. marta u 13 časova u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković“.

Izložbu su organizovali Univerzitetska biblioteka, Institut za botaniku i Botanička bašta “Jevremovac“ Biološkog fakulteta i komapnija 4CE otvara Dekan Filološkog fakulteta u Beograda prof. dr Ljiljana Marković, navodi se u saopštenju. Čini je postavka štampanih materijala, pretežno knjiga i periodičnih izdanja iz fonda Univerzitetske biblioteke, postavka u digitalnoj izložbenoj vitrini Magična kutija, virtuelna izložba dostupna putem Interneta i pretraživa kolekcija digitalizovanih materijala.

Posetioci izložbe će moći da vide raritetna izdanja iz 18. i 19. veka koja su deo legata Geodena Dunđerskog, Vojislava M. Jovanovića, Joce Vujića, Slobodana J. Jovanovića, Stojana Novakovića i Isidore Sekulić. Posebno se izdvaja luksuzno izdanje knjige North American wild flowers, iz 1925. godine, lični poklon Univerzitetskoj biblioteci Mihajla Pupina, izdato u ograničenom broju primeraka (broj 124), sa zbirkom crteža na kojima su predstavljeni najtipičniji primerci poljskog cveća u Severnoj Americi rađeni vodenim bojama i u prirodnoj veličini. Za sam dan otvaranja izložbe iz Odeljenja stare i retke knjige će biti izložena publikacija Zaharija Orfelina Iskusni podrumar iz 1783. godine na crkvenoslovenskom jeziku. Publikacija je pod posebnom zaštitom kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Izložba će do kraja godine biti digitlano predstavljena u pet biblioteka u Srbiji i Makedoniji kroz mrežu hortikulturnih biblioteka Internet kluba Ljig.

Iz kataloga izložbe

Nekad behu čuda neka,
Pa verovat’ kad bi smeli.
Ljudi su se izdaleka,
Preko cveća razumeli.

Svaki cvetak znak je bio:
Jedan, da si dragoj mio,
Drugi crt’o jade ljute,
Treći šapt’o: Čekaću te.

Jaša Tomić
Iz pesme Govor cveća

Potreba za komunikacijom stara je koliko i čovečanstvo, a ulozi simbola u komunikaciji posvećene su nebrojene knjige i tekstovi, filozofske škole, književne teorije, kursevi praktične primene, kompanije. Od Antičkih vremena, preko Prosvetiteljstva pa do Dekonstrukcije veliki mislioci gradili su teorije, pristupe i reputacije razmatrajući simbole i njihovu ulogu u komunikaciji. Glavni proizvod viktorijanske epohe u domenu simbolizma cveća i artefakt kulturnog nasleđa na kome se gradi savremeni digitalni govor cveća je ideja da određeno cveće nosi određenu poruku i da cveće kao kategorija fizičkog objekta, pored dekorativne i estetske funkckije ima pre svega komunikacijsku funkciju. Literarni žanr koji najčešće povezujemo sa viktorijanskim govorom cveća je almanaškog tipa, namenjen je ženskoj publici i služi prvenstveno za zabavu i razonodu. Ideja da se emocije koje se možda ne smeju iskazati na drugi način mogu komunicirati putem cveća svakako je bila privlačna u tom periodu, koji pored i dalje striktnih pravila patrijarhalnog društva karakterišu uzleti slobode i želja za emancipacijom emocija na način na koji je ta epoha svedočila ekonomsku emancipaciju kmetova i pravnu emancipaciju robova. “Rečnici“ govora cveća viktorijanske epohe bili su gotovo obavezni primerci kućnih biblioteka čiji skromni razvitak predstavlja važnu karakteristiku ovog razdoblja. Njihovi pisci su se trudili da u njima definisanu simboliku cveća povežu sa preovlađujućim diskursom folklornog narativa, književnim i crkvenim tekstovima ili botaničkim karakteristikama određenih biljaka.

Iz knjige Govor cveća: po najnovijem tumačenju, s nemačkog prevela Anka P. Čobanićka, štampana u Novom Sadu 1875. godine
Karanfil beli – Pokloni mi tvoje poverenje
Kaktus cvet – Nekoliko trenutaka bejah s tobom srećna
Lala – Lepota prolazi
Muškatlov cvet – Tvoju blagu strpljivost očekuje sretna nagrada
Ruža crvena – Ti nad mojim srcem vladaš
Hortenzija – Grozni! Kako si me mogao tako brzo zaboraviti?

Digitalni govor cveća predstavlja skup komunikacionih funkcija koje nose digitalni i hibridni digitalno-fizički objekti dostupni na različitim digitalnim platformama i alatima. Možda i najrašireniji elementi koji omogućavaju digitalni govor cveća su cvetni emotikoni, kojih ima veliki broj, a od kojih izdvajamo kao primer Cherry Blossom – imaginarni cvet svetlo roze boje, odobren kao deo standarda Junikod 6.0 2010. godine.

Slika
Pojavni oblici emotikona Cherry Blossom na različitim digitalnim platformama i alatima (preuzeti sa https://emojipedia.org/cherry-blossom/)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari