Izložba iz Zaostavštine Ljubice Cuce Sokić u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića: Otkriveni svet ilustracije 1

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića otvorena je izložba Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić, realizovana u saradnji Narodne biblioteke Srbije u Beogradu i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Izložba prikazuje manje poznat segment stvaralaštva Ljubice Cuce Sokić posvećen ilustrovanju za decu, koje je zahvatalo značajan vremenski period njene umetničke karijere, u trajanju od 1935. do 1980. godine.

Paralelno sa likovnim istraživanjima, kao i dugogodišnjim pedagoškim radom na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, Ljubica Cuca Sokić je svojim ilustracijama oživela brojna prozna dela jugoslovenske i svetske književnosti, kao i najpoznatije časopise za decu druge polovine XX veka (Pioniri, Poletarac i Zmaj).

Izložba iz Zaostavštine Ljubice Cuce Sokić u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića: Otkriveni svet ilustracije 2

Tematski raznovrstan ilustratorski opus umetnica obogaćuje sopstvenom poetskom vizijom stvarnosti, provlačeći na suptilan način apstraktne oblike i forme prisutne u njenom slikarstvu šezdesetih godina prošlog veka.

Stilska iskustva iz štafelajnog slikarstva spontano je prenela na ilustracije, koje odlikuju sinteza racionalnog i lirskog, poetska atmosfera, diskretan kolorit, odmerenost i uzdržanost pred motivom.

Za Ljubicu Sokić, svet bajkolikog, nevidljivog i emotivnog postoji paralelno sa strogo racionalnim univerzumom u kome vladaju odnosi geometrije i ravnoteže.

Izložba iz Zaostavštine Ljubice Cuce Sokić u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića: Otkriveni svet ilustracije 3

Izložbena postavka uključuje 75 originalnih objavljenih ilustracija za knjige i časopise, kao i nepublikovane ilustracije „Alise u čarobnoj zemlji“ i „Pinokija“ koje do sada nisu bile poznate široj javnosti.

Prateći deo izložbe čine knjige sa objavljenim ilustracijama, predmeti i slikarski pribor iz ateljea, kao i umetnička dela iz Zaostavštine Ljubice Cuce Cuce Sokić u NBS.

Izložbu, koja traje do 8. juna, pratiće autorska i kustoska vođenja, stručna predavanja i likovne radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari