Izložba "Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija" od 17. decembra u Arhivu Srbije 1

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, u Arhivu Srbije će u utorak, 17. decembra, u 13 sati, biti otvorena izložba „Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija“, saopštila je ta ustanova.

Kako je saopšteno iz Arhiva Srbije, izložbu sačinjavaju dokumenta o školovanju srpskih studenata na italijanskim univerzitetima, usavršavanju srpskih vajara, slikara, muzičara, istoričara u Italiji, kao i o gostovanjima italijanskih umetnika u Beogradu, a posebne celine posvećene su kulturnim, naučnim, diplomatskim, vojnim i privrednim odnosima dveju država u periodu do 1918. godine.

Na izložbi je predstavljeno više od dve stotine eksponata – diplomatskih i ratnih izveštaja, konvencija, ukaza, pisama, prepiski, fotografija, novinskih članaka iz domaće i strane štampe, spiskova i fotografija diplomatskih predstavnika, popisa garibaldinaca, prevoda dela italijanskih autora na srpski jezik, dodaje se u najavi.

Među dokumentima u kojima se saznaje koje je sve italijanske pojedince Srbija odlikovala, pažnju privlači dokument o dodeli Ordena Sv. Save upravniku Državnog arhiva u Veneciji, Karlu Malagoli, što je jedinstven primer izražavanja poštovanja jedne države prema upravniku državnog arhiva druge države.

Posetioci će moći da pogledaju i Konzularnu konvenciju iz 1879, Trgovinski ugovor iz 1907, dokumenta o dolasku prvog italijanskog poslanika grofa Đuzepea Tornijelija u Beograd 1879. i o imenovanju prvog srpskog poslanika Filipa Hristića u Rimu 1881. godine. Izložbu je priredio Arhiv Srbije, a autori su Jelica Reljić, arhivski savetnik i Aleksandar Marković, ističu iz Arhiva Srbije.

Povodom godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Srbije, Arhiv Srbije je objavio i knjigu „Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija“, priređivača Miroslava Perišića, Jelice Reljić i Aleksandra Markovića. Knjiga sadrži blizu 200 integralno objavljenih dokumenata sa dvojezičnim opisima dokumenata i uvodnom studijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari