Izložba Pogled u Centar, povodom 80 godina FLU 1

U Muzeju grada Beograda 7. novembra biće otvorena izložba Pogled u Centar – Izbor grafika iz Zbirke Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti i trajaće do 25. novembra, saopšteno je danas.

Povod za otvaranje fioka Zbirke i predstavljanje javnosti jednog njenog dela je veliki jubilej Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 80 godina postojanja.

Izložba Pogled u Centar obuhvata 211 radova 101 umetnika i uvid je u Grafičku zbirku Centra za grafiku. Nastajala pune dve decenije, a započeta sa prvim izdanjima Centra i obogaćena poklonima umetnika, Zbirka danas broji više od 800 grafičkih listova uključujući dela umetnika iz različitih zemalja.

Namera organizatora je bila da predstavljanjem umetničkih dela koja mapiraju kretanje moderne i savremene umetnosti na domaćoj i internacionalnoj likovnoj sceni, ukaže na aktivnosti Centra, njihovu dinamiku i promene u 20 godina rada Centra.

Odabrani radovi predstavljaju umetnike, značajne svedoke kretanja umetnosti na domaćoj sceni od druge polovine XX veka, ali i radove inostranih umetnika od značaja za rad Centra.

Konceptom izložbe posebno se ističe najvažnija aktivnost Centra – izvođenje i štampanje grafičkog lista. Delikatan proces koji se sastoji od sprovođenja umetnikove ideje kroz sve tehničke procese i različite faze rada do konačne realizacije u grafički list, podrazumeva tehničku podršku grafičara majstora štampe. Na ovaj način Centar podstiče brojne umetnike da svoje ideje i koncepte iz jednog medija prevedu u medij grafike. Zato su u postavku uvrstili i radove pojedinih umetnika koji su izvedeni u drugim medijima, otvarajući mogućnost sagledavanja umetničkog rada, gde jedna ideja ili tema fleksibilno može biti prevedena u različite medije, a da u tom procesu ne gubi na dalekosežnosti svoje poruke.

Centar u okviru svoje produkcije promoviše nadiruće talente, najmlađu generaciju umetnika i uz umetnike srednje generacije, pružajući im mogućnost da pošalju specifične i konkretne poruke, na izložbi zauzimaju značajno mesto.

Na izložbi će takođe biti predstavljeni brojni domaći i inostrani umetnici i umetnice koji su bili uključeni svojim radom u brojne aktivnosti i specifične projekte u organizaciji Centra.

Izložba će biti otvorena za sve zainteresovane posetioce svakog dana, osim nedelje, u periodu od 11 do 19 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari