Evrovizija polufinale UŽIVO: Bejbi Lazanja doveo do usijanja atmosferu u Malmeu 1Foto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

Upravo traje 68. po redu Evrovizija. U prvoj polufinalnoj večeri nastupaju 15 takmičara, od kojih 10 ide u finale.

Program Evrovizije 2024 vode glumice Malin Akerman i Petra Mede, a veče su otvorite razglednice sa zemljama svih 37 učesnika i prisećanje na prethodne pobednike kao što su Selin Dion, Orkestar Kaluš i Lorin.

Potom je Eleni Furerira, predstavnica Kipra na Evroviziji 2018, otpevala pesmu Fuego, nakon nje Erik Sade je nastupio sa pesmom Popular, a onda i Šanel sa pesmom SloMo.

I konačno je došao red na numere koje će obeležiti prvo polufinalno veče.

22:33 – Luksemburg – TALI – Fighter

Predstavnik Luksemburga na ovogodišnjoj Evroviziji je Tali sa pesmom Fighter. Tali je izvođač, vokalni trener, nastavnik muzike i prvi učesniK Pesme Evrovizije pod zastavom Luksemburga posle više od 30 godina.

Nakon 31 godine, Luksemburg je ponovo na Evroviziji i to pod brojem 15.

22:28 -Portugal – Iolanda – Grito

Iolanda sa numerom Grito predstavlja Portugal. Iolanda u svojoj muzici vešto kombinuje pop i R&B ne zapostavljajući svoje tradicionalne portugalske i iberijske korene.

Portugaka je izašla pod rednim broj 14.

22:25 –  Australija – Electric Fields – One Milkali (One Blood)

Duet Electric Fields 2015. godine osnovali su instrumentalista Mišel Ras i pevačica Zaahariaha Fielding i odmah su se izdvojili kombinovanjem elemenata popa, soula i elektronske muzike.

Australija je nastupila pod brojem 13.

22:20 -Azerbejdžan – FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

Azerbejdžan na Evroviziji predstavlja izvođač Fahree sa pesmom Özünlə Apar, pod brojem 12. Fahrija je interno odabrao nacionalni emiter Azerbejdžana İctimai među šest kandidata uvrštenih u uži izbor, u kojem se nalazila i evrovizijska učesnica iz 2018. Aisel Mammadova.

22:11 – Moldavija – Natalia Barbu – In The Middle

Moldavija na takmičenje Evrovizija 2024 šalje Nataliju Barbu, kojoj će ovo biti drugi evrovizijski nastup. Fanovima je Natalia Barbu poznata po učešću na Pesmi Evrovizije 2007. gde je sa pesmom Fight zauzela 10. мesto. Uglavnom snima pop-rok muziku.

Moldavija je nastupila pod brojem 11.

22:07- Finska – Windows95man – No Rules!

Finska ove godine na takmičenje Evrovizija 2024 šalje duet pod nazivom Windows95man.  Predstavnička pesma No rules! to jasno manifestuje, a njen put do trona bio je više nego turbulentan — od poslednjeg mesta kod žirija uspela se popeti na vrh finalne tabele zahvaljujući ogromnoj podršci glasova publike.

Finska je nastupila pod brojem 10.

22:04  Slovenija – Raiven – Veronika

Sloveniju ove godine predstavlja Raiven sa pesmom Veronika, pod brojem 9. Motiv za nastanak ove numere bila je priča o Veroniki Desenićkoj, drugoj ženi celjskog grofa Fridriha Drugog. Veronika je bila obična građanka i brak između nje i Fridriha II nije odobravao Herman, otac Fridriha II. Herman je usput kidnapovao svog sina i optužio Veroniku za vradžbinu, od koje je kasnije oslobođena.

21:50 – Island – Hera Björk – Scared of Heights

Heri Björk ovo će biti drugo učešće na evrovizijskoj sceni posle Osla 2010, kada je s numerom Je ne sais qoui stigla do 19. mesta u finalu.

Na ovogodišnjoj Evroviziji nastupila je pod brojem 8.

21:45 Hrvatska – Bejbi Lazanja – Rim Tim Tagi Dim

Baby Lasagna je jedan od glavnih favorita na Evroviziji 2024, koji je izveo svoju numeru pod rednim brojem 7. Hrvatski pevač doveo je do usijanja atmosferu u Malmeu svojim energičnim nastupom

Zanimljivo je da se Baby Lasagna na listi učesnika Dore našao najpre kao jedna od četiri rezerve, pa je na listu glavnih učesnika dospeo nakon odustajanja pevačice Zsa Zsa. Da i rezervni igrači mogu nekad da daju gol, govori i činjenica da je pobedu na Dori odneo kao izvođač koji je dobio najviše glasova publike u odnosu na ostalih 15 učesnika finalne večeri hrvatskog izbora.

21:42-  Poljska – Luna – The Tower

Poljska je na Evroviziju 2024. poslala pesmu „The Tower“, koju izvodi Luna, koja se pojavila pod rednim brojem 6. Slušaoce svojim notama uvodi u jednu novu muzičku dimenziju, sa istovremenim zadržavanjem neočekivanog utiska mira, harmonije i autentičnosti.

21:37 – Ukrajina – Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

Ukrajina večeras nastupa pod rednim brojem 5.

Etno-obojena, spiritualna numera Teresa & Maria vraća nadu pre svega ukrajinskom narodu, a onda i svim narodima i narodnostima sveta. Misija je da putem etno i urbanih hip-hop motiva svima pošalju poruku o ljubavi, milosrđu i poštovanju.

21:26 – Irska – Bambie Thug – Doomsday Blue

Irska pod redmin brojem 4, na takmičenje Evrovizija 2024. šalje intrigantnog they/them umetnika pod imenom Bambie Thug. Rodno nedeklarisanno Bambie kombinuje muzičke manire koje malo ko kombinuje: pop, alternativu i metal. Sve se zajedno može nazvati alternativom svoje vrste, no Bambie isključivo koristi termin „ouija-pop“.

21:22 –  Litvanija – Silvester Belt – Luktelk

Silvester Belt je pobedio nakon pet održanih polufinala u Viljnusu. Njegove pesme inspirisane su iskustvima iz privatnog života, sa posebnim akcentom na sećanja na istraživanje svoje seksualnosti u homofobičnom okruženju tokom odrastanja, kao i kako je potiskivanje tih emocija duboko uticalo na njega.

Litvanija je nastupila pod brojem 3,

21:18 – Srbija – Teya Dora – Ramonda

Teja Dora je nastupila pod rednim brojem 2, a njen nastup ostavio je pod utiskom čitavu arenu u Švedskoj. Teya Dora je na sceni bosa, a deo njene scenografije je ogromna stena i ogromna lila ramonda, koja se pojavila na kraju nastupa. Na kraju izvođenja, pevačica se zahvalila i na srpskom jeziku.

U svojoj pesmi Ramonda sa kojom učestvuje na ovogodišnjem takmičenju, Teya Dora peva o lila ramondi.

„Ramonda ima više značenja, ali onako kako ja volim da je vidim jeste kao jedan srpski feniks. Govori o tome kako iz velike patnje može da se izađe kao pobednik, baš kao što je ramonda“, kratko je prokomentarisala Teodora.

Inspiraciju za tekst pesme je pronašla u endemskoj biljci centralnog balkana pod nazivom srpska ramonda (lat. Ramonda serbica), koju je 1874. otkrio i opisao Josif Pančić.

Inače, cela arena u Malmeu zablistaće u boji lila Ramonde, koja savršeno upotpunjuje Teya Dorin spektakularni performans.

21:13 – Kipar – Silia Kapsis – Liar

 

Predstavnica Kipra Silia imala je energičan nastup, koji je podrazumevao zahtevnu koreografiju. Nastupila je prva u takmičarskom delu.

U ovoj numeri Silia Kapsis peva o manipulaciji ličnih stavova u javnosti, te da u očima takvi likovi izgledaju kao lažovi. Oko numere autorski su se pobrinuli Dimitris Kontopulos kao kompozitor i Eike Tiel kao tekstopisa,

Direktni finalisti su Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska, Španija i ovogodišnji domaćin Švedska, a svi oni su izveli svoje numere i u polufinalima, ne bi li publika kraj malih ekrana u obe polufinalne večeri čula sve pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari